Preview: Everton – Norwich City

14/05/2016 0 Od Riči

Místo mohutných protestů fanoušků celý klub s radostí vyhlíží nedělní derniéru nepovedené sezóny 2015/16, snad ve vzduchu visí naděje na začátek něčeho velkého aneb jak se Evertonians během jednoho dne změnili z bručounů na optimisty.

Po čtvrtečním vyhazovu Roberta Martíneze se vehementně řeší otázka, kdo převezme otěže. Spekulace nechme ale na jindy a zaměřme se na víkendový zápas. V němž se zmíněných otěžích ujme David Unsworth, úspěšný trenér výběru U21, a Joe Royle, legenda a momentálně osoba zodpovědná za vývoj mladých hráčů. Pro prvně jmenovaného jde o zaslouženou odměnu za práci s mládeží a druhý bude mít možnost na důstojnou rozlučku s fanoušky, která mu byla v roce 1997 odepřena.

Royle působil na Goodisonu jako manažer v devadesátkách, v roce 1995 dokonce dosáhl na zisk FA Cupu. Jenže Everton tehdy trápily finanční problémy, po sezóně 1995/96 musely odejít opory jako Andrei Kanchelskis, Andrers Limpar a Vinny Samways. Royle se nehodlal smířit s malou konkurencí v týmu a uprostřed následujícího ročníku si vyhlédl novou posilu. Tore Andre Flo měl pozvednout Toffees, přestup byl dojednaný za £4m, avšak na poslední chvíli se do hry vložil předseda Peter Johnson a obchod zatrhl. Naštvaný Royle bezprostředně podal rezignaci a ve zlém odešel na Deadline Day v březnu roku 1997.

Ještě krátce zpátky k Roylovi. Co by boss preferoval, také kvůli absenci hráčské kvality, tvrdý styl fotbalu. Blues se přezdívalo „Dogs of War“ (ano, tehdy by se mu hodil Běšić), i proto se o víkendu, doufejme, v zápase ze strany Toffees konečně dočkáme plného nasazení na úkor laxního přístupu, tolik viděného v posledních týdnech.

Loučit se bude Tim Howard, jenž odchází do Colorada Rapids. Po deset let odváděl cenné služby, 413 odchytaných utkání a 132 čistých kont budiž důkazem. Američan ale není jediným, kdo možná naposledy navlékne dres Toffees. V květnu vyprší smlouva odchovancům Osmanovi s Hibbertem, dále Pienaarovi a Gibsonovi. Potom o Stonese a Lukaka bude zájem na přestupovém. Nepravděpodobné, že všichni zůstanou. Nicméně záleží hlavně na novém manažerovi, s kým hodlá počítat, koho dokáže udržet.

Na marodce zůstávají Deulofeu, Hibbert, Browning. Jagielka a Coleman se uzdravují, přesto asi budou absentovat. Vzhledem k Unsworthově a Roylově práci s mladými, lze očekávat nasazení některých z nich – např. Connolly, Kenny, Davies, Dowell.

Případná výhra by mohla znamenat vylepšení současné 12. příčky o jednu pozici, na druhou stranu Norwich City, také nebude chtít odejít s prázdnou. S Premier League se po roce loučí, k záchraně mu nepomohl ani Steven Naismith, lednová posila.

Co: Everton FC – Norwich City FC, 38. kolo Premier League
Kdy: 15. 05. 2016 od 16:00 SEČ
Kde: Goodison Park, Liverpool (kapacita: 40 157)
Rozhodčí: Lee Mason