Everton – Norwich City 3:0

16/05/2016 0 Od Javor

Unsworth se stal asi nejúspěšnějším manažerem v historii Evertonu, protože celkové skóre 3:0 za kariéru manažera klubu nikdo jiný nemá. A na výkon se taky koukalo dobře, ač Norwich už byl jistý sestupující.

Royle s Unsworthem sestavu hodně obměnili, Dowell a Davies hráli od začátku, Pennington se posunul na svou obvyklejší pozici pravého obránce a uzdravil se i kapitán Jagielka. Páček shledáček mával z brány Howard, který odchytal poslední zápas za klub. Barkley s Lennonem tak začali na lavičce. Niasse měl nefotbalové starosti, tak na hrotu nastoupil Lukaku. Dvojice bývalých plejerů Evertonu v dresu soupeře, Naismith a Ruddy, odehrála celý zápas.

První zajímavá situace nastala v osmé minutě, kdy trestný kop Pinta tečoval Jagielka, ale Howard stihl svým zákrokem zabránit vlastní brance, vyrazil míč na roh. O chvilku později došlo k prvnímu střídání, Olssona v dresu hostů vystřídal ze zdravotních důvodů Brady. První střelu domácích obstaral nepřekvapivě Lukaku, ale Ruddy vyrazil na roh, ze kterého nic nebylo. Ale to bylo pouze varování, které kanárky nepoučilo. Dowellovi míč utekl k McCarthymu a ten střelou z první z asi 18 metrů k levé tyči poprvé trefil cíl – 1:0! Domácí i nadále tlačili, leč bez efektu. Vystřídat musel kvůli zranění i Pennington, ve 30. minutě musel uvolnit místo Kennymu, hned poté trefil Mirallas boční síť po přihrávce Lukaka. Po krátkém tlaku hostů následovala druhá branka domácích. Brady fauloval ve vápně Lukaka, k penaltě se postavil Baines a poslal Ruddyho na druhou stranu, než kopl míč – 2:0!

Druhý poločas začal nejlepším možným způsobem. Kenny dával zprava míč do ohně, ten propadl až k Mirallasovi na šesti metrech a belgický záložník se z takovéto vzdálenosti do prázdné brány nemýlí. Nestalo se tak ani dnes – 3:0! Hned po brance v dresu hostů vystřídal Bassong Bennetta. O čtyři minuty později střídal podruhé i Everton, Lennon vyměnil McCarthyho. I nadále byl Everton aktivnější a Norwich sem tam udělal protiútok, namátkou zmiňme aspoň Redmondův průnik, Jarvisovu střelu, či hlavičku Jeromeho mimo po rohu.

To bylo to poslední, co Jarvis v zápase udělal, v 71. minutě ho vystřídal Hoolahan a o dvě minuty dříve byl poslán na hřiště Barkley, když mu místo uvolnil Dowell. Evertonská dvacítka se hned dostala ke střele, ale tentokrát mu ji Ruddy kryl. Do konce utkání se nic zajímavého nestalo, ač střela Lennona nad stojí aspoň za zmínku. Everton se tak rozloučil se sezónou celkem pohodovým vítězstvím.

Jeden primát ale přece jen získal – spolu s West Hamem a Chelsea dělí první místo v počtu remíz. To ale není věc, kterou by se měl chlubit. A kdeže je Southampton, který také vstřelil 59 branek? Na páté pozici, čili se těší na Evropskou ligu…

Branky: 19. McCarthy, 45. Baines z penalty, 49. Mirallas

Bez karet.

Everton FC: Howard – – Pennington (30. Kenny), Stones, Jagielka, Baines – McCarthy (54. Lennon), Barry – Mirallas, Dowell (69. Barkley), Davies – Lukaku

Norwich City: Ruddy – Pinto, Bennett (50. Bassong), Martin, M. Olsson (10. Brady) – Redmond, O’Neil, Dorrans, Jarvis (71. Hoolahan) – Naismith – Jerome

Rozhodčí: Lee Mason

Diváci: 36 691