Koeman se blíží jmenování

04/06/2016 0 Od Riči

Toffees výrazně pokročili v hledání manažera, když dospěli k dohodě s Ronaldem Koemanem ze Southamptonu. K dotažení chybí dohoda s jeho zaměstnavatelem, která vypadá na spadnutí.

Pro Ronalda Koemana je připravený roční kontrakt ve výši £6m, což z něj udělá jednoho z nejlépe placených manažerů v lize. Dohoda s Holanďanem by teda byla, nyní musí najít společnou řeč představitelé obou celků. Podle nizozemských a britských médií ale jednaní vypadají nadějně, k čemuž přispívá hlavně ochota Everton sáhnout do kapsy.

Koeman má platný kontrakt ještě na jeden rok, vykoupení z něj bude stát přibližně £3,5m, přičemž suma zahrnuje rovněž vyplacení několika členů realizačního týmu včetně Koemanova bratra a jeho pravé ruky – Erwina.

Uzavření celé dohody a následné oficiální představení by se mělo zpečetit do pondělí.

Fahrad Moshiri, hlavní akcionář klubu, ulovil po měsíci od vyhazovu Roberta Martíneze svou volbu číslo 1, jak se zdá. Té údajně poskytne na letní přestupy rovných £100m a ještě navíc plnou palbu liber z blížícího se prodeje Romela Lukaka.

Po jmenování manažera budou pravděpodobně další kroky směřovat k obsazení nového postu sportovního ředitele. Na vrcholu listu stál, či stojí další protřelý mazák, Monchi ze Sevilly, jenž nicméně před změnou působiště preferuje odpočinek. Zmíněný post tedy zůstává neobsazený a aktuálně bez favorita na převzetí.

Moshiriho kroky jasně ukazují, že Evertonians čeká vzrušující období, jehož cílem je transformace do vítězného klubu, k čemuž našeptává krásná historie Blues. Hlasy pochybovačů, že Koeman dělá krok zpět ve své kariéře, pouze dokládají neinformovanost. Ano, za poslední dva roky Everton utržil na reputaci, když se propadl do průměru Premier League. Toffees se navíc těžce smiřují s obdobím bez trofeje, poslední vavříny se datují do roku 1995, ovšem Moshiriho dosavadní záměry jasně ukazují na záměr vymanit se z průměru a vybudovat silnou značku.

Koeman kývl na nabídku z Goodisonu zcela jistě i díky štědrému platu. Na druhou stranu bývalé skvělé libero se po čas kariéry hráče i trenéra prezentuje jako vítěz. A tuto filozofii současný Everton hodlá následovat, potenciál klubu slibuje zajímavou budoucnost.