MK Dons – Everton 1:3

27/07/2016 0 Od Javor

Deulofeu si vzpomněl na doby, kdy hrál hroťáka za béčko Barcelony a vypadá to, že mu na téhle pozici Koeman věří (byť první volba je samozřejmě Lukaku), což řekl i po zápase. A jinak? Odchodu McGeadyho škoda nebude a Mirallas vypadá politý živou vodou.

Na první gól se čekalo pouze 110 vteřin. Downing nesmyslně přihrával malou domů brankáři Martinovi, kterého napadal Deulofeu, pro tento a minulý zápas hrotový útočník. Gólman netrefil při odkopu vůbec míč, Deulofeu ho poslal směrem k bráně a ten před ním a dobíhajícím Daviesem si míč kopl do vlastní branky Walsh – 0:1!. Ale je možné, že měl pravdu Španěl, když po zápase klubové televizi tvrdil, že je to jeho branka. Aktivita evertonské devatenáctky i nadále pokračovala, někdy zvoral přihrávku (konkrétně na Barkleyho), někdy si s míčem nerozuměl ten, kterému přihrál (dvakrát Mirallas). Nicméně, když si vše sedlo, tak z toho byl pěkný gól.

Na své obvyklé pozici pravého záložníka přesprintoval dva soupeře jako vítr a polovysokým centrem našel na penaltě Barkley. Tomu ze střely vyšel volej-koníček, ale skončilo to u pravé tyče branky domácích – 0:2! Z akcí domácích musím zmínit střelu Powella vedle a proti Carruthersovi dobře zasáhl Stekelenburg. Přesto ale domácí nesložili zbraně a po dobré desetiminutovce se zaslouženě dočkali snížení. Nejdřív po rohu zvládl jeden zásah opět Stekelenburg a dorážku vykopl z čáry Oviedo (ne Ovideo, jak říkal komentátor), leč varování nestačilo. Rasulo se na čáře velkého vápna otočil kolem Penningtona, který se na bránění vykašlal a střelou, která lízla spodní hranu břevna, nedal Nizozemci šanci – 1:2. Gólovou přihrávku si připsal Carruthers, který prošel z vlastní půlky naprosto neatakován až někam na 22 metrů.

Ve druhé půli mohlo být hned srovnáno, ale Maynard neprostřelil vyběhnuvšího Stekelenburga. O chvilku později mohl zvýšit Mirallas po přihrávce Deulofeua, ale netrefil branku ve slušné šanci. V 61. minutě Everton opět hromadně vystřídal, za zmínku stojí ještě dvě neproměněné šance hostů. Holgate neproměnil hlavičku na vzdálenější tyči a ještě větší měl McGeady. Ten se po skvělé přihrávce Bainese zleva mohl zeptat brankáře, kam to chce, ale nakonec to dal přímo na Martina. Jednou se skóre ale přece jen měnilo. Po akci Dowella a centru Lennona se k hlavičce dostal Bešić a odrazem od obránce dostal míč ke vzdálenější tyči. Tentokrát jasný vlastní gól. A ještě věta ohledně zranění – Tarashajovo střídání bylo vynucené.

Branky: 31. Rasulo – 2. Deulofeu, 20. Barkley, 85. vlastní

Sestava Evertonu: Stekelenburg, Coleman (61. Holgate), Pennington (61. Galloway), Mori (61.Stones), Oviedo (61.Baines), Tarashaj (46. McGeady), Cleverley (61.Bešić), Davies (61. Gibson), Mirallas (61. Lennon), Barkley (61. Dowell), Deulofeu (80. Grant).

Nepoužití náhrádníci: Robles, Hewelt