Everton – RCD Espanyol 0:1

07/08/2016 0 Od Javor

Poslední přípravný zápas před začátkem ligy přinesl prohru brankou z penalty a tři stehy na kotníku Lukaka.

K prvnímu svému zápasu vyběhl v základní sestavě Gueye, druhý poločas zvládl i kapitán Jagielka, nabízí se tak, že v sobotu proti Spurs vyběhne v základní sestavě. Uvidíme. Gibson si lehl vedle Bešiće a Penningtona na stůl v pokoji lékařů. Pro něj standardní situace.

Hosté začali tlakem, po několika trestných kopech zfauloval novic Gueye jednoho z Duartů a rozhodčí Oliver ukázal na puntík. Baptistao s proměněním „pětky“ neměl problém – 0:1.

Everton odpověděl hlavičkou Stonese nad po rohu, Gueye pak následně málem zavinil druhou branku, když ztratil míč a jen skvělý zákrok Stekelenburga zabránil Baptistaovi ve druhé brance. Za Everton odpověděli hlavičkou Mori a nohou Lukaku, po jeho střele si musel Jimenez hodně máknout, ale míč za jeho zády neskončil. Hosté se nebáli zaútočit, volej Gonzaleze po rohu skončil těsně vedle. Z dalšího musel odkopávat z čáry Mirallas, následně tentýž hráč se málem dostal k míči po malé domů, ale Jimenez byl přece jen u kolatého nesmyslu dřív.

Everton se ale dostal do tlaku a výsledkem byla penalta po faulu na Deulofeua. Jenže Barkleyho střelu Jimenez vyrazil, a tak se do šaten šlo za stavu příznivějšího pro hosty. Do konce poločasu stihl dostat žlutou kartu Mori za faul.

Druhá půle začala příležitostí Lukaka po skvělé přihrávce Barkleyho, ale belgického útočníka zradilo zpracování – a bylo. Při obraně rohů se museli zapojovat i Mirallas a Lukaku, mj. i proto, že Stones podcenil razanci své přihrávky Stekelenburgovi. Za zmínku stojí snad ještě Mirallasův pokus, který měl být asi střelou, ale spíš to byl centr na nikoho. Španělé dobře bránili a ke konci zápasu si s Evertonem i pohrávali. Jednu nebezpečnou situaci ale ještě museli přežít, trestný kop po faulu na Bainese kousek za vápnem si vzal na starost Mirallas. Jeho přízemní střelu tečoval jeden z domácích na kop od brány. To již nebyl na hřišti Lukaku, který odkulhal, ale naštěstí nejde o nic vážného.

Celkově tedy rozhodně je na čem pracovat, RCD Espanyol byl soupeřem, který tým z Goodison Parku dobře prověřil. A na základě sobotního výkonu důvodů k optimismu moc není, zvlášť, když přijede třetí tým loňské sezony.

Branka: 5. Baptistao z penalty

Žlutá karta: 44. Mori

Everton FC: Stekelenburg, Coleman, Mori (46. Jagielka), Stones (65. Holgate), Baines, Barry (65. McCarthy), Gueye (70. Davies), Deulofeu (66. Lennon), Barkley, Mirallas, Lukaku (65. Koné).

Nepoužití náhradníci: Robles, Oviedo, Galloway, Tarashaj

RCD Espanyol: Jimenez, Lopez, R. Duarte, Sanchez, O. Duarte, Gonzalez, Perez (59. Reyez), Piatti (73. Caricol), Baptistao (63. Caicedo), Diop (76. Roca), Moreno

Rozhodčí: Michael Oliver