Preview: Everton – Yeovil Town

22/08/2016 0 Od Riči

Po dvou úvodních chodech Premier League se fotbalová pozornost v Anglie přesouvá na Ligový pohár, v němž Everton obhajuje semifinálovou účast.

56. ročník soutěže nese nové jméno – EFL Cup (English Football League), protože po čtyřech letech skončil jako hlavní sponzor americká banka Capital One, a nový mecenáš se nenašel. Mimochodem Toffees Ligový pohár nikdy nevyhráli, pouze ve dvou případech došli do finále, a to v letech 1977 a 1984.

Los 2. kola byl k Blues přívětivý, přidělil jim výhodu domácího hřiště a soupeře z League Two. Do Goodison Parku zavítá Yeovil Town. Glovers, založení v roce 1895, se probojovali mezi profesionály po 108 letech své existence, když se v roce 2003 radovali z postupu do League Two. Vrchol zažili během ročníku 2013/14, to si vyzkoušeli Championship, jenže po rychlém sestupu následoval další z League One, a tak nyní opět válčí v League Two. Letos chtějí vylepšit loňské 19. místo a v srpnu začali dobře. V lize porazili Notts County  a posléze postoupili přes Walsall v první kole poháru, avšak dobrý start se rovnal jepičímu život. Yeovil po remíze s Lutonem dvakrát prohrál a klesl do známých dolních pater tabulky.

Evertonu vychází začátek éry s Ronaldem Koemanem. Progres proti posledním tragickým měsíců je patrný na první pohled, hráči totiž běhají a dokonce běhají účelně a efektivně, proto zatím panuje optimismus. Holandský manažer nehodlá pohárem opovrhovat, razantně vyloučil osm či podobný větší počet změn v základní sestavě, na druhou stranu odhalil starty posil Ashleyho Williamse a Yannicka Bolasie a také Romela Lukaka. Všichni tři potřebují nabrat fyzickou a zápasovou kondici, přičemž na fyzičce si Koeman potrpí.

Šanci by mohl dostat i Joel Robles, na pozici dvojky ho odsunul novic Maarten Stekelenburg. Španělovi se situace nezamlouvá, v květnu končil jako jednička, v případě příchodu nového brankaře by si potom asi hledal jiný klub, o motivaci má tedy postaráno. Mladíci Tom Davies a Kieran Dowell nenastoupí, jelikož v pondělí večer absolvovali celé utkání výběru U23, který porazil derby 2:0. Na dvě branky Harry Charsley asistoval právě Dowell.

Na marodce jsou Matthew Pennington a Mo Bešić, oba absolvovali úspěšné operace a jejich absence se protáhne na měsíce, dále se léčí Seamus Coleman a Tyias Browning. Shani Tarashaj se v pondělí vrátil k tréninku po několikadenní pauze zaviněné menším zranění.

Co: Everton FC – Yeovil Town FC, 2. kolo EFL Cup
Kdy: 23. 08. 2016 od 20:45 SEČ
Kde: Goodison Park, Liverpool (kapacita: 40 157)
Rozhodčí: Chris Kavanagh