Everton – Middlesbrough 3:1

17/09/2016 0 Od Javor

Kvóta naplněna, i druhý severovýchodní tým dostal od Evetonu třígólovou rychtu. Ronald Koeman tak dovedl tým k nejlepšímu startu od roku 1978, ergo tedy i v Premier League.

Domácí nastoupili v nezměněné sestavě, tedy i s Barkleym, který hrál v prvním poločase v pondělí v Sunderlandu velmi špatně. Aitor Karanka udělal tři změny, de Roon, Ramírez a Nsue nahradili Claytona, Stuaniho a Fischera. Mirallas začal vlevo a Bolasie vpravo, na lavičku náhradníků se dostali Valencia (což se čekalo) i Cleverley (což se nečekalo). V základu hostů tak nastoupil i odchovanec Evertonu Forshaw.

První střelu zápasu obstaral Negredo, ale skončila pět metrů vedle. Kolonku „první příležitost“ vyplnil trestný kop Ramíreze, ze kterého hlavou prodlužoval exRS Downing, ale na zadní tyči se k míči nikdo nedostal, takže skončil neškodně v autu. Nebezpečné bylo i prodloužení Negreda, ale obrana stihla na poslední chvíli odkopnout míč před Nsuem. Domácí odpověděli hlavičkou Jagielky nad branku po rohu Mirallase. Branku svou střelou trefil Ramírez, když obehrál Gueyeho, hned z protiútoku přehnal razanci své přihrávky na Lukaka Bolasie.

To začal Everton svého soupeře tlačit, Mirallas ukázal, že i on disciplínu „zkazím lehkou přihrávku na Lukaka“ ovládá, asi 15 vteřin poté pěkně vyprášil rukavice Valdésovi Barkley. Pak už Goodison Park viděl gól. Centr Frienda přímo z levé pomezní čáry chytil Stekelenburg, Negredo naskočil do jeho rukou a míč skončil v brance. Rozhodčí Lee Mason s tím neměl problém – 0:1. Gól byl přiznán jako vlastní brankářovi. Stoper Williams o Negredovi věděl, ale jaksi se na jeho bránění vykašlal. Ale brzy bylo srovnáno. Sudí se zjevně rozhodl nepískat fauly na brankáře. Roh zprava propadl na vzdálenější tyči k dnešnímu oslavenci Barrymu, který se z první střelou pod břevno nemýlil – 1:1! Williamsův zákrok na Valdése byl přitom celkem evidentní šlapák. Někdy v této době dostal Stekelenburg žlutou kartu za protesty proti inkasované brance.

Barkley byl tentokrát aktivnější, několik minut po brance střílel z úhlu kousek nad. Jiné béčko málem zavěsilo, LB3 poslal skvělý centr zleva a hlavička Bolasieho přeletěla břevno opravdu těsně. Ve třicáté minutě zatleskal celý stadion dlouholetému fandovi Evertonu Dereku Ackerovi. Ten zemřel tento týden poté, co na jednom z minulých zápasů onemocněl.

Do další šance se dostal nepřekvapivě Barkley, když jeho klička na Ayalu byla skvělá. Střelu ale obrana zblokovala na aut. Na konci této akce dostal stoper hostů žlutou kartu za jeden z předchozích faulů. Poté zkusil branku trefit z 25 metrů Barragán, ale to mu o hodně nevyšlo. Lukaku moc na branky nepřihrává, ale tohle mu vyšlo. Coleman si s ním pěkně narazil, vběhl do vápna a irský obránce zakončil hezky po zemi levou nohou k levé tyči – 2:1! Domácím se tak povedla branka do šatny. Před poločasovým hvizdem málem stihl ještě prošlápnout koleno Forshaw Williamsovi, ale naštěstí nebyl skluz veden plnou silou. Everton se pomstil nejlepším možným způsobem – zvýšením náskoku. Bolasie nacentroval zleva a Lukaku se míče možná dotkl tkaničkou, tvrdil, že ano. Každopádně 3:1! To se již psal nastavený čas první půle. Ta skončila zbytečně udělenou žlutou kartu pro Barryho, kdy Forshaw o něj pouze zastavoval běh a poroučel se k zemi.

Druhá půle začala přihrávkou na Barkleyho, rozhodčí odmával ofsajd, který ale nebyl. Střídání o poločasové přestávce provedena nebyla. Následně přihrávku Lukaka na Barryho nepustil de Roon, žluté karty byl benevolencí rozhodčího ušetřen Mirallas, když šel do souboje s Friendem kolíky napřed. Když Forshawovu přihrávku špatně zpracoval Downing, tak si publikum neodpustilo zajásání. Mirallas opravdu nezačal druhou půli dobře, zkazil snadnou přihrávku na Bainese a pak vystřelil zpoza vápna hodně mimo. Vyšší sebevědomí prokázal následně Barkley, když pěkně obešel Downinga a prudce vypálil z úhlu, ale míč šel přímo doprostřed na Valdése.

Začalo se střídat, fanda Evertonu jako dítě Nugent vystřídal neviditelného Nsueho. Po dalším nepotrestaném zákroku (tentokrát od de Roona) střídal Lukaku, nic vážného, spíše prevence. Ke svému prvnímu zápasu za domácí tak nastoupil Valencia. Ještě předtím se snažila trojice Barkley, Lukaku a Mirallas procpat míč za záda Valdése, míč poletoval sem tam, nakonec ho uhmátnul brankář. Domácí i nadále pokračovali v tlaku, aktivní byl Barkley, hodně se zapojoval Bolasie, leč nějak se nedařilo prověřit Španěla v brance. Útok hostů ve druhé půli prakticky neexistoval, za zmínku stojí aspoň nebezpečný centr Downinga, ale pro ten si Stekelenburg v pohodě došel.

Poslední desetiminutovku ale Boro tlačilo, přece jen s odchodem Lukaka s Mirallasem se útočné ostří otupilo. Do šestnáctky Evertonu létaly centry, ale k ničemu, brankář si pro mě chodil a obrana taky něco sem tam odhlavičkovala. Nadějný brejk zazdil Deulofeu, jeho přihrávka Bolasiemu postrádala razanci a skončila v rukavicích brankáře hostí. To již byl na hřišti Clayton, který vystřídal Forshawa. Tomu samozřejmě zatleskali i domácí fandové. No a když střídal Barry v nastaveném čase, tak se dostal na hřiště i Cleverley. Po solidním výkonu tak většina diváků opouštěla Goodison Park s úsměvem na rtech.

Branky: 24. Barry, 42. Coleman, 45.+1. Lukaku – 22. Stekelenburg vlastní

Žluté karty: Stekelenburg, Barry – Ayala

Everton FC: Stekelenburg – Coleman, Williams, Jagielka, Baines – Gueye, Barry (90.+1. Cleverley) – Mirallas (72. Deulofeu), Barkley, Bolasie – Lukaku (66. Valencia)

Middlesbrough FC: Valdés – Barragán, Ayala, B. Gibson, Friend – de Roon, Forshaw (84. Clayton) – Nsue (59. Nugent), Ramírez (70. Fischer), Downing – Negredo

Diváci: 39 704

Rozhodčí: Lee Mason