Další novou tváří je Martina

18/07/2017 0 Od Riči

Evertonu se na tři roky uvázal hráč, o jehož příchodu se spekulovalo už od dubna. Po vypršení smlouvy v Southamptonu v modré zapózoval obránce Cuco Martina.

Sedmadvacetiletého hráče dobře znají bratři Koemanovci. Ronald, manažer, si ho přivedl do Southamptonu v roce 2015. Erwin, asistent manažera, ho trénoval ve Waalwijku.

„Cuco Martina je zkušený fotbalista, který může nastoupit na různých pozicích v obranné řadě, což je důležité. Čeká nás totiž mnoho zápasů v několika soutěžích, takže potřebujeme silný a široký kádr. Dobře ho znám z našeho společného působení. Vím, že může být platný,“ zdůvodnil letní akvizici číslo sedm Ronald Koeman.

Urostlý rodák z Nizozemska nejčastěji nastupuje na pozici pravého obránce, zaskočit ale může i ve středu obrany. Při zranění Seamuse Colemana, který pravděpodobně zmešká polovinu nadcházející sezóny, má vyztužit řady. Zatím to vypadá, že Koeman počítá s Holgatem do středu obrany a mladík Kenny s Martinou se poperou o Colemanovo místo.

Martina už odcestoval s novými spoluhráči do Nizozemska, kde se Everton ve středu večer střetne s Twente Enschede a poté se přesune do Belgie k sobotnímu zápasu s Genkem.

Cuco Martina si prošel mládežnickými výběry Feynoordu. K dospělému fotbalu ale přičichl až po přestupu do druholigového Roosendaalu, odkud po třech úspěšných sezónách zamířil o patro výše do Waalwijku. V té době už patřil do reprezentaci exotického Curacaa.

V roce 2013 se coby třiadvacetiletý opět stěhoval za lepším, vyhlédlo si ho Twente. V úvodní sezóně na stadionu De Grolsch Veste nastoupil k 16 zápasům, poprvé si vyzkoušel evropský fotbal, když se mihl v Evropské lize, a mužstvu pomohl ke třetí příčce v Eredivisie. Trvalé místo v základní sestavě si vybojoval pro následující ročník, a protože odváděl dobré výkony, vyhlédl si ho Ronald Koeman, tehdy manažer Southamptonu.

Při svém debutu od úvodní minuty v Premier League ohromil nádhernou trefou do sítě Arsenalu, stalo se tak v prosinci 2015. V další sezóně po odchodu Koemana do Evertonu dostával šanci zejména v Evropské lize, na jaře 2016 už ale hrál jen za rezervu. Bylo jasné, že mu v Southamptonu neprodlouží končící smlouvu. Klub opustil s bilancí 36 odehraných zápasů během dvou let, z čehož bylo rovnou 30 v základní sestavě.