Ružomberok – Everton 0:1

03/08/2017 0 Od Zaschrona

Everton výkonem opět nenadchl a herně nudil, přesto ale na trávníku slovenského outsidera zaznamenal důležitý postupový výsledek a další vítězství a může se tak těšit na soupeře pro poslední předkolo Evropské ligy.

Oproti minulému zápasu manažer Ronald Koeman tentokrát změnil rozestavení na 5-3-2. V brance hostí si soutěžní debut odbyl Jordan Pickford a poprvé v základu se objevil Sandro Ramírez. Oproti minulému zápasu udělal Koeman v sestavě ještě dvě další změny. Na pravém kraji obrany Martinu nahradil trochu nečekaně Tom Davies a podobně v minulém utkání neoslňujícího Calverta-Lewina nahradil stoper Phil Jagielka, který si připsal již celkově 350. soutěžní start za EFC, když navíc v tomto týdnu prodloužil smlouvu o další rok až do léta 2019.

Everton začal utkání vlažně. Snaha o držení míče a postupné vytváření šancí byla proti očekávanému bloku slovenského soupeře očividná a předvídatelná, byl to ale Ružomberok, který měl první náznak příležitosti: v 6. minutě po rohovém kopu nepřesně vysoko nad hlavičkoval úplně osamocený Kružliak. Nechvíli poté se do velké přiležitosti dostával Haskič, Pickford ale včas zasáhl.

I v dalších minutách se Toffees příliš nedařilo, nicméně on se Everton ani nikam nehnal, čemuž krásně napovídá i zvolené rozestavení. Až v 15. minutě si první propagační pokus na branku soupeře připsal Tom Davies, který ale spíš centroval než střílel z velkého úhlu. Jen o chvíli později Ramírez hezky patičkou uvolnil Rooneyho, při pokusu přelobovat brankáře ale střela šla hodně nad branku Macíka.

Po další nepříliš zajímavé přibližně čtvrthodině se o chvilku vzrušení postaral znovu Tom Davies, který hezky unikl po pravém křídle, naservíroval dobrý balon Rooneymu, ten ale v dobré pozici o míč spíše jen zakopl a z příležitosti tedy nic nebylo. Jen o pár chvil později podklouzl s balonem obránce domácích a Klaassen mohl přistrčit balon na rozběhnutého Ramíreze, ten ale v zajímavé pozici místo střelby balon předržel a dotírající obránce mu balon odkopl pryč na roh. Po něm Keane poslal balon spíš na rohový praporek než aby zasáhl branku, z dalšího rohu Schneiderlin nemířil, tentokrát hlavou, o moc lépe.

V závěru poločasu slabší nohou mířil z úhlu vysoko nad opět Ramírez. Více než ošetření domácího Takáče a tvrdý zákrok na Ramíreze, po kterém se nová posila Blues jen těžko zvedala, pak již nepřiliš záživná první půle nenabídla. Everton na hřišti vypadal pomale a svojí hrou si žádnou vyloženou šanci nevytvořil.

Do druhé části vstoupil Everton beze změn, domácí na hřiště poslali Lačného za Menicha. Nicméně průběh utkání vypadal vlastně i dále beze změn. Danielův pokus mířil o dost vedle brány Pickforda. Nudný průběh zápasu nezměnil ani průnik Keanea po pravé straně, který centrem nanašel adresáta, stejná věc se nepovedla ani Bainesovi, kterému hezky prodloužil balon právě Rooney. Až v 69. minutě na utkání reagoval Koeman, kdy nepříliš oslnivého Ramíreze nahradil Calvert-Lewin. O minutu později reagoval Ružomberok výmenou Takáče za veterána Saparu.

Ale byl to právě prvně jmenovaný anglický mladík, který se konečně dostal do první opravdové gólové šance utkání. Chvilku poté, co posledním střídáním Gerec vystřídal Haskiče a Ružomberok se očividně odhodlal více útočit a vytáhl obranu směrem ke středovému kruhu, tak se ve středu hřiště balonu zmocnil Klaassen. Ten vyslal průnikovou přihrávku do běhu právě Calvertu-Lewinovi, který v končící 80. minutě mohl postupovat sám na Macíka. V souboji jeden na jednoho se nemýlil a precizní střelou na zadní tyč rozhodl o postupu hostí – 1:0.

Koeman poté stáhl Schneiderlina s Rooneym za Barryho s Mirallasem, vývoj nudného zápasu ale ani jeden již neovlivnil, utkání se v šedi čtvrtečního horkého večera jen dohrávalo. Everton i tak ale zaznamenal důležitou výhru a postup, výkonem sice opět nenadchl, zásadní duely ale teprve ještě přijdou.

Branka: 80. Calvert-Lewin

Everton: Pickford – Davies, Keane, Williams, Jagielka, Baines – Gueye, Schneiderlin (81. Barry), Klaassen – Rooney (86. Mirallas), Ramírez (69. Calvert-Lewin)

Ružomberok: Macík – P. Maslo, J. Maslo, Kružliak, Menich (46. Lačný) – Takáč (71. Sapara), Qose, Kochan – Daniel, Haskič (80. Gerec), Gal-Andrezly

Rozhodčí: Michael Tykgaard (Dán.)

Diváci: 4 752