Barry odešel do West Bromu

16/08/2017 0 Od Riči

Gareth Barry po čtyřech letech opustil Everton, rok před koncem smlouvy zamířil do West Bromu, kde doufá ve větší herní vytížení.

Šestatřicetiletý Angličan odehrál během 21 sezón v Premier League 628 utkání, k překonání absolutního rekordu Ryana Giggse mu stačí nastoupit k pěti zápasům. To se s největšího pravděpodobností stane už v nejbližší době za West Bromwich Albion.

Barry oblékal modrý dres Evertonu od léta 2013, tehdy ho na hostování z Manchesteru City přivedl manažer Roberto Martínez. Zkušený defenzivní záložník se okamžitě stal důležitým článekem základní sestavy a pomohl týmu k pátému místu v lize s rekordním ziskem 72 bodů v éře Premier League.

Po úspěšném roce byl ze City vykoupen za nominální hodnotu a přes pokročilý věk nadále pravidelně nastupoval. Za ročník 2015/16 byl vyhlášen nejlepším klubovým hráčem, cenu si vysloužil od spoluhráčů i fanoušků.

I s příchodem Ronalda Koemana odehrál v sezóně 2016/17 slušný počet utkání, konkrétně 34. A přestože byl občas oprávněně kritizován, že nestíhá vysokému tempu, což vzhledem k jeho věku není nikterak překvapivé, nejednou prokázal svou platnost. Kromě herní inteligence je totiž jeho devízou vysoký profesionalismus.

Na Goodison Parku byl chtěný také před novou sezónou, vždyť jenom v prosinci 2016 prodloužil smlouvu do roku 2018, ovšem v početné konkurenci dobře tušil, že jeho čas na hřišti bude postupně klesat. Kývl tak na nabídku West Bromu.

„V Evertonu jsem prožil nádherné čtyři roky. Od prvního do posledního dne ke mně byli fanoušci naprosto úžasní. Jsem hrdý na své působení v klubu, jedná se o významnou etapu mé kariéry,“ rozloučil se Barry.

Toffees opustil s vizitkou 154 odehraných zápasů, pěti vstřelených branek, ale hlavně s obrovským vděkem všech Evertonians. Co by aspoň za polovinu této popularity dal Romelu Lukaku, který na Goodison Park strávil stejně dlouhý čas.

53násobný anglický reprezentant přestoupil do West Bromu za sumu kolem jednoho milionu liber. Manažer Tony Pulis mu nabídl smlouvu na rok, v jeho plánech má nahradit Darrena Fletchera, který se přesunul do Stoke.