EL Preview: Everton – Hajduk Split

17/08/2017 0 Od Riči

Po Ružomberoku stojí před Toffees spící velikán z Chorvatska. První střetnutí dvojzápasu, jehož vítěz si zahraje základní skupinu Evropské ligy, hostí Goodison Park.

V posledních dvanácti letech se v městě na Jadranu doufá, že opět nastane období podobné 70. letům, kdy Hajduk patřil ke špičce v Jugoslávii s občasnými zdary na evropské scéně, nebo období po vybojování nezávislosti země, kdy hvězdil už v samostatném Chorvatsku.

Domácí mistrovský titul se naposledy slavil v roce 2005 a od roku 2012 z toho v lize nebylo lepší než třetí místo. Hubená léta jenom podtrhuje následující statistika: Hajduk se letos kvalifikoval do předkol Evropské ligy už pojedenácté v řadě, do základní skupiny však neprošel od sezóny 2010/11. Tehdy navíc v konkurenci Zenitu Petrohrad, Anderlechtu a AEK Atény uzavíral pořadí skupiny s jedinou výhrou.

Za ústupem ze slávy a pozicí za konkurenty z Dinama Záhřeb a HNK Rijeka mohou finanční problémy. Podcenění by se ale Evertonu mohlo draze vymstít. Střetne se s kvalitnějším soupeřem než byl Ružomberok a odveta za týden ho zavede přímo do pekla neboli na stadion Poljud.

Svěřenci španělského trenéra Joana Carrilla přicestovali na Merseyside bez zraněného kanonýra Márka Futácse, který loni nastřílel 22 branek v 29 zápasech. I proto se od Hajduku očekává defenzivnější pojetí hry, z něhož může vyrážet k rychlým brejkům. O ofenzivu se budou starat talentovaný křídelník Nikola Vlasić, v 19 letech velký příslib do budoucna, a o poznání zkušenější křídelník z levé strany Ante Erceg, jenž ve 2. a 3. předkole Evropské ligy proti Levski Sofia a Bröndby nasázel hned tři góly.

Hajduk začal letošní sezónu už před měsícem, nyní je po 5. kole chorvatské ligy na druhém místě. Kromě třech výher a jedné remízy má na kontě prohru 1:3 z půdy Dinama Záhřeb, vedoucího týmu soutěže.

Everton po třech jednobrankových triumfech čeká těžkých deset dní. Náročný konec srpna chce odstartovat s čistým kontem, což se mu zatím podařilo v každém střetnutí nové sezóny, ač manažer Koeman neustále střídá rozestavení se třemi a dvěma stopery. Proti Chorvatům pravděpodobně vsadí na formaci 4-3-1-2, která po přestávce v duelu se Stoke zajistila zlepšení herní projevu.

Jelikož si Sandro Ramírez odnesl z víkendu menší šrámy, v útoku se předpokládá spolupráce dua Rooney, Calvert-Lewin. Pod nimi bude pokračovat v adaptaci na ostrovní fotbal Davy Klaassen podporovaný středovou trojicí Schneiderlin, Gana a… že by mladý Davies?

Otázkou zůstává obsazení Achillovy paty sestavy. Koeman na postu pravého obránce dává před Holgatem a Kennym přednost Martinovi. Celá základní sestava by tedy mohla vypadat následovně: Pickford – Martina, Keane, Jagielka, Baines – Schneiderlin, Gueye, Davies – Klaassen – Rooney, Calvert-Lewin.

Kromě dlouhodobých marodů Colemana, Funese Moriho, Bolasieho, Barkleyho a také zmíněného Sandra Ramíreze stále chybí lehce zraněný James McCarthy. Gylfi Sigurdsson si na debut ještě musí počkat, s novými spoluhráči poprvé trénoval až dnes.

Zápas bude ke zhlédnutí na YouTube kanálu Evertonu. Klub se tak rozhodl, jelikož ho nebude vysílat ani jedna britská televize, která něj vlastní práva.

Co: Everton FC – HNK Hajduk Split, 4. předkolo Evropské ligy, 1. zápas
Kdy: 17. 8. 2017 od 21:05 SEČ
Kde: Goodison Park, Liverpool (kapacita: 40 221)
Rozhodčí: Ivan Kružliak (SVK)