Everton – Hajduk Split 2:0

18/08/2017 0 Od Javor

Slibné vykročení směrem ke skupině Evropské ligy zařídili neobvyklí střelci.

Sestava celkem očekávaná, byť posazení Daviese na úkor Klaassena se tak úplně nečekalo. Role hrota se očekávaně při zranění Sandra ujal Rooney, jemuž v útočných výpadech pomáhala dvojice Pozrimuž-Mirallas. Hajduk Split kontroval nasazením Barryho do útoku, zřejmě chtěl domácí zmást.

Toffees byli od začátku aktivnější, první pumelici zápasu obstaral právě Lookman, jeho střela byla zbokována na roh, ze kterého hlavičkoval mimo Rooney. Střelu do stejného prostoru předvedl i Klaassen, na začátku druhé dvacetiminutovky dostal žlutou kartu za faul na Kozulje Schneiderlin. První branka byla vsítěna ve 30. minutě. Po rohu se k míči dostal nezvykle agresivně (no, spíše šlapákem) Baines, komplikovaně si narazil s Klaassenem a z brankové čáry odcentroval na hlavu Keana ke vzdálenější tyči. Ten už věděl, jak poslat míč z hlavy do branky – 1:0! To se nelíbilo ultras týmu hostů a snažili se vniknout na hřiště. Policie a organizátoři po pěti minutách tohle přerušení zvládli a mohlo se pokračovat. Nicméně Everton asi dostane pokutu a Hajduk Split může hrát odvetu bez diváků. Uvidíme.

K první střele hostů se osmělil Vlašić, mladší bratr slavnější sestry. Pickford s krytím jeho střely neměl problém. Následně běžel sám na brankáře Rooney, ale zastavil ho praporek pomezního. A po žlutém faulu Memolly na Lookmana přišlo zvýšení. Odkop obrany Evertonu trefil mého dvojníka, poslal míč Rooneymu, který počkal na náběh Gany. Ten přijal míč komplikovaně, ale zakončení ke vzdálenější tyči již bylo na úrovni špičkového hroťáka. Štipica nemá šanci – 2:0! Ve čtvrté nastavené minutě první půle mohlo být ještě lépe. Tentokrát přihrávala dvacítka desítce, která si vzala na starosti zakončení. Technickou střelu ale brankář kryl.

Do druhé půle Davies nahradil Schneiderlina. Další příležitostí pohrdl Rooney ve 49. minutě po centru Martiny, hlavou netrefil branku. Hajduk byl ve druhé půli aktivní, ale Radoševićovi to dnes nebylo souzeno a Ohanja ve slušné šanci po přesprintování Keana a přihrávce Barryho neprostřelil Pickforda. Hned poté uvolnil aktivní Klaassen místo Calvertu-Lewinovi. A i hosté vystřídali, Erceg vyměnil Kozulje. Barry i nadále zlobil, střelu zpoza vápna naštěstí poslal vedle. Poslední střídání v dresu Evertonu obstaral Bešić, ze hřiště byl stažen v tomto utkání slabý Mirallas.

Poslední desetiminutovku zahájil Hajduk náporem, Pickford měl co dělat, aby střely Memolly a Ercega neskončily brankou. Ale zvládl to. Ve zbytku zápasu viděli diváci už jen poslední střídání (Basić za Gentsogla) a žlutou kartu za ostrý faul pro Bešiće. Pak už slovenský rozhodčí Kružliak mač ukončil.

Co tedy říci závěrem? Solidní výkon, vyjádřený brankami, nikdo se nezranil, do Splitu se poletí pro postup. Snad se zadaří.

Branky: 30. Keane, 45. Gana

Karty: 21. Schneiderlin, 90 (+1). Bešić – 42. Memolla

Everton FC: Pickford – Martina, Keane, Williams, Baines – Schneiderlin (46.Davies), Klaassen (62. Calvert-Lewin), Gana – Lookman, Rooney, Mirallas (75. Bešić)

Hajduk Split: Štipica – Juranovic, Nižič, Carbonieri, Memolla – Gentsoglou (85. Basić), Radoševič, Kozulj (66. Erceg) – Vlašić, Ohandza, Barry

Rozhodčí: Ivan Kružliak (SR)

Diváci: 34 977