Preview: Everton – Watford

04/11/2017 0 Od Riči

Poslední šance a tedy poslední zápas Davida Unswortha na lavičce? Nevíme. Ale ví to aspoň páni Farhad Moshiri a Bill Kenwright? Nevíme -naštvaný článek plný otázek a bez konkrétních odpovědí.

Co se to vlastně děje v Evertonu? Víme jen, že po hrůzostrašném startu do sezóny byl odejit manažer Ronald Koeman, jehož dočasně nahradil šéf rezervy David Unsworth. Co znamená dočasně? To nevíme. Kompetentní v klubu nic bližšího nesdělili, podle novinářů se má ale jednat o čtyři zápasy. Co bude následovat po oněch čtyřech zápasech? Nevíme, v tom se rozcházejí i novináři. Jeden posílá na lavičku Allardycea, druhý vzpomíná Dychea, třetí píše, že v případě dobrého výkonu proti Watfordu si místo podrží Unsworth, a když čtvrtý otiskne, že se do služby hlásí Moyes, fanoušek Evertonu hbitě peláší pro diazepam.

Ne, za všechno nepadá vina jen na Koemana.

Současná krize je rovněž velkým dílem vedení Toffees. Bohužel ani se vstupem Moshiriho se klub nezbavil náznaků neprofesionality. Komunikace s veřejností je tabu, a tak to vypadá, že vedení neví, jak z krize vybruslit.

Nebo ví?

Pak je nepochopitelné, proč se nevytasí s oficiálním prohlášením, které by uklidnilo nervózní fanoušky, protože jejich podpora může být nejlepším povoleným dopinkem pro vystrašené hráče.

Do 11. kola ligového ročníku Blues vyběhnou s osmi body a pozicí v sestupové zóně. Tento fakt odráží nejhorší start do Premier League za posledních 11 let. David Unsworth byl poražen ve všech třech soutěžních zápasech, v neděli proti Watfordu se ale poprvé představí na domácí půdě, od čehož očekává pekelnou atmosféru. Na oplátku slibuje boj o každý míč. Dominic Calvert-Lewin dokonce prohlásil, že se hráči budou prezentovat stylem „The Dogs of War“. Herním projevem, který v 90. letech budil strach mezi oponenty. Tehdy chybějící kvalitu v mužstvu nahrazovala zdravá i nezdravá agresivita.

Bude to nyní stačit na zoufale potřebné tři body? Nevíme.

Na Goodison Park totiž nepřijíždí žádný amatérský sparring partner. Watfordu se v létě ujal Marco Silva, který v úvodních kolech potvrdil své kvality, jež Ostrovanům naznačil už během jarního působení v Hullu. Čtyřicetiletý Portugalec si umně tyká s taktikou a v této činnosti je zdatnější než Unsworth, což by se mohlo ukázat jako klíčové pro výsledek duelu.

Před víkendem v tabulce osmí a patnáctibodoví hosté budou postrádat útočníka Troye Deeneyho, jemuž začíná disciplinární trest na tři utkání za násilné chováním proti Allenovi v posledním kole se Stoke. Mezi dalšími absencemi, nicméně už ze zdravotních důvodů, je i jiná opora Roberto Pereyra (záložník) a dále obránci Sebastian Prödl a Younes Kaboul.

Nebezpečí rozhodně hrozí od levého křídelníka či útočníka Richarlisona, jenž od letního příchodu z Fluminense vstřelil tři branky a na další tři nahrál. Stejnou pozornost si však zaslouží i důležití středopolaři Abdoulaye Doucouré a překvapivě Tom Cleverley, bývalý hráč Evertonu a základní jednotka anglické průměrnosti. Zmíněná trojice bude hlavní zbraní Hornets v honbě za výhrou po dvou prohraných zápasech – venku 2:4 s Chelsea a doma 0:1 se Stoke.

Evertonu dlouhodobě chybí Coleman, Funes Mori, Barkley a Bolasie a od minulého týdne opětovně McCarthy. Navíc marodku na několik týdnů rozšíří Cuco Martina, po nepříjemném pádu ve čtvrtečním střetnutí s Lyonem si jeho pohmožděný krk žádá absolutní klid.

Tip na základní sestavu? Pickford, Jagielka, Baines, Rooney a pak… nevíme.

Co: Everton FC – Watford FC, 11. kolo Premier League
Kdy: 5. 11. 2017 od 17:30 SEČ
Kde: Goodison Park, Liverpool (kapacita: 40 221)
Rozhodčí: Graham Scott