Preview: Crystal Palace – Everton

17/11/2017 0 Od Riči

Stále s přechodně úřadujícím Davidem Unsworthem na lavičce zajíždí Everton na půdu posledního celku Premier League, kde se bude snažit protrhnout desetiměsíční čekání na venkovní ligovou výhru.

Představenstvo Evertonu se během reprezentační přestávky snažilo vyřešit otázku manažera. Jako ideálního kandidáta si zvolilo Marca Silvu. Watford, Portugalcům zaměstnavatel, ale zaujal rázné a odmítavé stanovisko, neobměkčilo ho ani odstupné ve výši 10 milionů liber.

Dočasným manažerem tak nadále zůstává David Unsworth, který po vyhazovu Ronalda Koemana vyhlíží už páté utkání u kormidla. Bývalý řízný obránce by rád navázal na poslední výhru 3:2 proti Watfordu, po níž se Evertonu přeci jen o něco lépe dýchá. Jakpak by ne, tříbodový pocit radosti se odkládal měsíc a půl.

Unsworthovi se naskýtá další zápas, v němž může přesvědčit své nadřízené, aby mu svěřili manažerskou pozici aspoň do konce sezóny. Ti možná k tomuto závěru dospějí co nevidět, protože mise najít ideálního manažera se v současné fázi sezóny ukazuje jako nemožná. Dlouhodobější důvěra v Unswortha se jeví logická, přestože jeho vedení týmu lze zcela určitě vytknout několik věcí.

Po 11 ligových kolech mají Toffees na kontě stejný počet bodů a z patnáctého místa rozhodně musí pohlížet na příčky vyšší než nižší. Střetnutí na hřišti dvacátého týmu tabulky vypadá coby ideální příležitost vylepšit bilanci, optimismus však trochu sráží hrozivá statistika deseti měsíců bez venkovní výhry v Premier League. Naposledy se poštěstilo v lednu právě v Selhurst Parku, někteří si možná vzpomenou na Colemanovu vítěznou branku z 87. minuty.

Crystal Palace v létě dosadil do pozici manažera Franka de Boera. V jihovýchodním Londýně ale Nizozemec vydržel pouze čtyři ligová kola, rozloučil se s bilancí čtyř ligových proher bez vstřeleného gólu. Trochu předčasné rozhodnutí, řekl by jeden. Druhý by s ním souhlasil poté, co byl oznámen nástupce de Boera. Sázka na zasloužilého důchodce Roye Hodgsona, který si odpočinek od fotbalu užíval od roku 2013, překvapila.

S Hodgsonem Crystal Palace v následujících šesti ligových kolech zdolal Chelsea, remizoval s West Hamem a čtyřikrát vyšel naprázdno. Ťuk, ťuk. Kdo tam? Championship.

Everton stále postrádá dlouhodobě zraněné Funese Moriho, Colemana, McCarthyho, Barkleyho a Bolasieho. Naopak po ošklivém pádu v zápase s Lyonem je opět připravený nastoupit Cuco Martin. Unsworth rovněž počítá s dvojicí Schneiderlin-Mirallas, údajné dva týdny staré vykázání z tréninku vyvrátil, a i když pravděpodobně došlo k nějakému disciplinárnímu přohřešku, o jejich oddanosti ke klubu nepochybuje.

Eagles se po téměř dvouměsíční pauze vrací útočník Christian Benteke, ovšem kvůli potížím se zády je ve vážném ohrožení start Rubena Loftuse-Cheeka, jenž zaujal před týdnem při debutu v národním týmu Anglie. Mezi jistě absentující patří zranění Jordon Mutch, Patrick van Aanholt, Lee Chung-yong a Conor Wickham.

Co: Crystal Palace FC – Everton FC, 12. kolo Premier League
Kdy: 18. 11. 2017 od 16:00 SEČ
Kde: Selhurst Park, Londýn (kapacita: 25 456)
Rozhodčí: Anthony Taylor