Everton – Swansea City 3:1

18/12/2017 0 Od Riči

Úkol splněn. V zápase 18. kola Everton přetlačil poslední celek tabulky a posunul se na deváté místo. Vítěznou branku zaznamenal bývalý hráč Swansea Gylfi Sigurdsson.

„Vítězná sestava se nemění,“ říká staré fotbalové pravidlo, a protože Blues po příchodu Sama Allardycea až na remízu na Anfieldu, již však lze považovat za úspěch, vítězí, proti Swansea nastoupila stejná jedenáctka jako ve středu v Newcastlu. Pouze na lavičce náhradníků Niasse přenechal místo Sandrovi Ramírezovi. Není tajemstvím, že Španělova budoucnost v klubu je s tučným otazníkem a média reflektují jeho lednový návrat do vlasti.

Kromě Niasseho a dlouhodobě zraněných včetně kondici nabírajícího Bolasieho byste v zápasové nominaci marně hledali i Bešiće, Klaassena a Mirallase, jejichž agenti stejně jako ten Sandrův pravděpodobně rozhazují sítě. V případě Mirallase by potom nebylo překvapující, kdyby se jen čekalo na otevření přestupového okna.

První střídání střetnutí přinesla už pátá minuta. Ex-sparťan Bony Wilfried si natáhl sval a na hrotu útoku hostí ho nahradil o poznání mladší a mobilnější Tammy Abraham.

Obě družiny se valnou část úvodního dějství opakovaně potýkaly s nepřesnostmi v kombinaci, zápas navíc postrádal svižnost a moment překvapení, a tak se diváci nudili a nudili. Ti s modrými dresy se opět ptali, proč se proti papírově slabšímu soupeři hraje se dvěma defenzivními záložníky ve středu pole.

Vzrušení se dostavilo až po 35 minutách a hned s gólovým puncem. Z rohového kopu se prosadil záložník Swans Leroy Fer – 0:1. Velké mínus přitom patří defenzivě Evertonu, která nechala střelci dostatek času, aby nikým nestínován zakončil nohou v malém vápně.

Vedení Velšanů ale dlouhou nevydrželo. Roque Mesa velmi neohrabaně ve vlastní šestnáctce poslal k zemi Lennona. K penaltě se při absenci Bainese již tradičně postavil Rooney, jenž měl za sebou hrůzostrašný poločas, a i možná proto brankař Fabiański jeho pokus vytěsnil na tyč. Míč však z dorážky uklidil do sítě pohotový Calvert-Lewin – 1:1 a poločasová přestávka.

Značně průměrný výkon se Sam Allardyce rozhodl pozvednout střídáním. V 61. minutě vyslal na hřiště Daviese, opačným směrem putoval Schneiderlin. A příchod energického blonďáka pomohl. V 64. minutě přes něj a Rooneyho rychle putoval míč celou šířku až k levé lajně, kde si výpadem na střed připravil palebnou pozici Gylfi Sigurdsson a akci vyšperkoval přesnou střelou k tyči – 2:1.

Za dalších devět minut Everton své vedení zdvojnásobil. Olsson zaškobrtl o pronikajícího Kennyho a rozhodčí Moss jasný faul chybně vytáhl až do vápna. I druhou penaltu večera si vzal na starost Rooney, nicméně tentokrát už v gólovém provedení – 3:1.

Do závěrečného hvizdu Fabiański zneškodnil nájezd Calverta-Lewina a prostor dostali Lookman a Sandro (za Lennona a Rooneyho). Everton si vypracovaný náskok bez problémů hlídal, Swansea porazil 3:1.

Branky: 45+2. Dominic Calvert-Lewin, 64. Gylfi Sigurdsson, 73. Wayne Rooney (pen.) – 35. Leroy Fer

ŽK: 29. Mason Holgate, 83. Jonjoe Kenny – 37. Nathan Dyer, 52. Federico Fernández, 84. Leroy Fer

Everton: Jordan Pickford, Ashley Williams, Cuco Martina, Jonjoe Kenny, Mason Holgate, Aaron Lennon (79. Ademola Lookman), Morgan Schneiderlin (61. Tom Davies), Gylfi Sigurdsson, Idrissa Gueye, Wayne Rooney (89. Sandro Ramírez), Dominic Calvert-Lewin

Swansea City: Łukasz Fabiański, Martin Olsson, Kyle Naughton, Federico Fernández, Alfie Mawson, Nathan Dyer (74. Jordan Ayew), Leroy Fer, Tom Carroll (81. Samuel Clucas), Roque Mesa, Wilfried Bony (5. Tammy Abraham), Luciano Narsingh

Rozhodčí: Jon Moss   Diváci: 37 580