Tottenham Hotspur – Everton 4:0

13/01/2018 0 Od Riči

Evertonu se na hřištích týmů z ligové špičky dlouhodobě nedaří. Dnes ve Wembley se však kromě prohry také pořádně ztrapnil, od Tottenhamu inkasoval čtyři branky.

Cenk Tosun ve svém debutu naskočil rovnou do základní sestavy, přičemž Allardyce mu jako hlavního partnera do souhry vybral Rooneyho. Ve středu pole potom uzdravený Gana nahradil Schneiderlina. Jinak vyběhla stejná jedenáctka jako v derby před týdnem, a to včetně Cuca Martiny na levém boku. Ano, podprůměrný Martina i ve 13. den přestupového období stále hraje v základní sestavě, navíc na postu „přes nohu“.

Tottenham se ve svém dočasném domovu nejprve rozehřál šancemi Sona a Kanea, aby v 26. minutě, s výrazným přispěním nezodpovědného bránění Martiny a Sigurdssona, otevřel skóre zápasu. Obránce Aurier dostal na pravé straně trestuhodně mnoho prostoru i času, a tak mohl s poklidem poslat před bránu střílený centr, jenž podobně bez nutnosti vyvinout větší úsilí uklidil do sítě Heung-Min Son, nejlepší asijský střelec v historii Premier League – 1:0.

Druhým gólem Tottenham přivítal druhý poločas. Son se při převzetí míče perfektně obtočil kolem naivně atakujícího Kennyho a svůj úprk na bránu vyšperkoval asistencí Kaneovi – 2:0. Stejně jako u prvního gólu se spíše než o citlivou gólovou přihrávku jednalo o střílený centr, na efektu to však neubralo.

Everton hořel, naopak ofenzivní hráči domácích sršeli kreativitou. Pár nadějných akcí sice nedotáhli do úspěšného konce (Son dokonce orazítkoval tyčku), ale třetí branku stihli ještě do 60. minuty. Volného Kanea našel před bránou výborným pasem Eric Dier – 3:0. Dominanci Tottenhamu nenarušila ani Allardyceova střídání, v 81. minutě pečetil drtivé vítězství Christian Eriksen. Dán přesně zakončil ukázkový protiútok – 4:0.

Z pohledu Evertonu ani nelze co hodnotit. Obrana těžce nestíhala rychlé kombinaci soupeře a útok, buď kvůli neschopnosti hráčů, či kvůli Allardyceově taktice, neexistoval. Za nejvážnější šanci lze považovat pokus střídajícího Calverta-Lewina, který ve vápně zakopl o míč a šumivým projektilem o tři metry minul bránu. Hodnotit nelze ani výkon Tosuna, noví kamarádi se s ním příliš nebavili.

Everton poprvé od roku 1961 prohrál všechna tři úvodní utkání nového roku.

Branky: 26. Heung-Min Son, 47., 59. Harry Kane, 82. Christian Eriksen

ŽK: 45. Phil Jagielka, 75. Wayne Rooney

Tottenham Hotspur: Hugo Lloris, Jan Vertonghen, Serge Aurier, Ben Davies, Eric Dier (74. Victor Wanyama), Davinson Sánchez, Mousa Dembélé (82. Moussa Sissoko), Dele Alli, Christian Eriksen (87. Erik Lamela), Heung-Min Son, Harry Kane

Everton: Jordan Pickford, Phil Jagielka, Cuco Martina, Jonjoe Kenny, Mason Holgate, James McCarthy (72. Morgan Schneiderlin), Gylfi Sigurdsson, Idrissa Gueye, Yannick Bolasie (57. Aaron Lennon), Wayne Rooney, Cenk Tosun (62. Dominic Calvert-Lewin)

Rozhodčí: Craig Pawson

Diváci: 76 251