Druhou posilou je Lucas Digne

01/08/2018 0 Od Javor

LB3 je spolehlivost sama. Ale i on časem doslouží – a v týmu je již jeho náhrada.

Vylepšení konkurence na levém kraji obrany bylo jednou z priorit letošního léta. A podařilo se – ze slovutné Barcelony přestupuje do Evertonu francouzský levý obránce Lucas Digne. Co tedy o něm víme (kromě toho, že za Barcelonu spíše nenastupoval než nastupoval)?

Rodák z Meaux (asi 40 km severovýchodně od Paříže) začal s profesionálním fotbalem v Lille, když tam hrával Gana. Tam strávil tři roky, ve kterých vsítil tři branky. Jeho výkony zaujaly PSG, takže se v roce 2013 stěhoval do města pod Eiffelovkou. Zde ale moc nehrál a tak vzal pro sezónu 2015-16 zavděk hostováním ve věčném městě, kde oblékal barvy původního týmu. Tam mu naopak pšenka kvetla, nastupoval pravidelně a upoutal svými výkony pozornost blaugranas. Celková bilance za PSG? Oblíbená – 3 roky, 3 branky (pravda, vše v poslední sezóně za AS).

V Barceloně se nepřekvapivě (Jordi Alba opravdu nebyl kupován na leštění lavičky) stal součástí spíše druhé jedenáctky, takže nastupoval pravidelně ve španělském poháru. Nakonec zde odehrál dvě sezóny, ve kterých dal nepřekvapivě dva góly. Ale na první a zatím jedinou branku v LM (navíc po asistenci od Messiho) bude jistě vzpomínat i na stará kolena. No a když se ozve Everton, tak samozřejmě není a nebylo co řešit, to všichni víme.

Francouzský střízlík prošel všemi věkovými kategoriemi v národním dresu (včetně zlata z roku 2013 na MS do 20 let) a dokonce si zahrál o rok později na MS áček, odkud zná Schneiderlina. Letos do Ruska vzat nebyl – a přišel tak o zlato. Everton za něj zaplatil 18 milionů liber a hráč bude nosit dres číslo 12. Smlouva byla podepsána na pět roků.