Druhý Kanárek v modrém: Bernard

09/08/2018 0 Od Riči

Toffees se odhodlali vyrazit vstříc lepším zítřkům s dvojicí Brazilců v ofenzivní linii. Po Richarlisonovi přichází vzrůstem menší, nicméně zkušenější Bernard Anício Caldeira Duarte. A přichází zdarma.

Kolem Bernarda v posledních měsících kroužilo mnoho evropských klubů, k 1. červenci mu totiž skončila smlouva v ukrajinském Šachtaru. Spekulovalo se o zájmu milánského AC, Tottenhamu Hotspur, Chelsea či West Hamu, nakonec však boj o jeho podpis vyhrál Everton. Velkou roli v angažování levonohého dribléra sehrál manažer Marco Silva, jak potvrdil sám hráč, jenž bude oblékat dres s číslem 20.

Bernard podepsal na Goodison Parku smlouvu na čtyři roky do léta 2022. Jeho údajný týdenní plat se má pohybovat v rozmezí 110-125 tisíc liber týdně, což z něj činí jednoho z nejlépe placených hráčů v Evertonu.

14násobný brazilský reprezentant, za národní tým naposledy nastoupil na mistrovství světa 2014, opustil rodnou zemi coby dvacetiletý před pěti lety. Atlético Mineiro – klub, v němž debutoval v profesionálním fotbale – obdrželo od Šachtaru 25 milionů eur.

Bernard od začátku angažmá ve východní Evropě ukazoval svůj potenciál, naplno ho ale rozvinul až s příchodem trenéra Paula Fonsecy v roce 2016. V jeho útočném a variabilním stylu hry mohl z levého křídla volně sbíhat na kteroukoli ze tří ofenzivních pozic v rozestavení 4-2-3-1, a tak uplatňovat svou kreativitu a přehled na hřišti.

Univerzálnost se od 25letého Bernarda očekává také v Evertonu. Vždyť s Richarlisonem jsou oba primárně levými křídelníky, lze však předpokládat, že manažer Silva s oběma počítá do základní sestavy.

Jen 164 centimetrů vysoký fotbalista celkem odehrál za Šachtar 157 zápasů s bilancí 28 vstřelených branek a 35 asistencí a ve třech ročnících přispěl k zisku ukrajinského titulu. V poslední sezóně nastoupil k 29 soutěžním utkáním, v nichž vsítil deset gólů, z toho tři v Lize mistrů.