Preview: Wolverhampton Wanderers – Everton

10/08/2018 0 Od Javor

Říká se, že začínat první kolo na hřišti nováčka je pro hosty těžké a pro neutrály atraktivní. Pravdivost těchto tvrzení bude v derby portugalských manažerů vyzkoušena dnes večer před tv kamerami.

Wolves patří, stejně jako Everton, k zakládajícím členům Football League. A také hrají na stejném stadionu od 19. století. Loni vyhráli Championship a před sezónou výrazně posílili.

Stručně k historii Wolverhamptonu Wanderers. Klub byl založen roku 1877 jako St. Luke´s FC (ano, další, na jehož založení se podílela církev), současný název nese od roku 1879, kdy se spojil s kriketovým klubem Blakenhall Wanderers. V prvním ročníku první ligy byl třetí, tedy těsně za Evertonem. Nejslavnější érou jsou jednoznačně 50. léta 20. století, kdy tým bojoval běžně o tituly s Man U a taky tři získal.

Tehdy klub (a i anglickou reprezentaci) kapitánoval stoper Wright. Dalšími úspěchy v této době byla jedna výhra v Anglickém poháru, tři druhá a tři třetí místa v lize. Od roku 1965 ale začíná víceméně pendlování mezi první a druhou ligou, Wanderers si vyzkoušeli i třetí a čtvrtou a v roce 1986 od bankrotu klub zachránilo město, které ho muselo koupit. Nyní se tedy Wolves vrací do PL po šesti letech.

A nákupy ukazují jednoznačně ambice. Čtveřice Bonatini, Boly, Vinagre a Jota změnila hostování v přestup. Do branky přišel zdarma Rui Patricio ze Sportingu Lisabon (tam panoval slušný chaos, nakonec se situace uklidnila, ale výpověď některých hráčů platí), dalšímí nákupy jsou křídlo Traoré a přestupu do PL se konečně dočkal Moutinho. To je hráč, se kterým byl jednu dobu hodně spojován Everton, nakonec si tedy zahraje ligu za Wolves.

A když k tomu připočteme hostování obránce Castra (Atlético Madrid), záložníka Dendonckera (Anderlecht) a útočníka Raúla Jimenéze (Benfica), tak se určitě nebavíme o hraní o záchranu. Leč, uvidíme. I Wolverhampton má ve svém kádru bývalého hráče Evertonu, tentokrát tuto kolonku vyplňuje brankář Ruddy, který loňskou sezonu odchytal jako jednička

Everton může pro utkání počítat jen se dvěma letními posilami. Jak Richarlison, tak Digne pravděpodobně nastoupí v základní sestavě. Čtveřice posil ze čtvrtka nebude k utkání nominována, pokud nastoupí k zápasu Jagielka v základní sestavě, tak se tak stane po tři sté (tedy za Everton) v PL. Za domácí je s otazníkem Traoré, léčí zraněné rameno.

Utkání vysílá ze záznamu stanice Digi sport 5 od 20:30.

Co: Wolverhampton Wanderers FC – Everton FC, 1. kolo Premier League
Kdy: 10. 8. 2018 od 18:30 SEČ
Kde: Molineux Stadium, Wolverhampton
Rozhodčí: Craig Pawson