Přichází barcelonské duo Mina a Gomes

09/08/2018 0 Od Riči

Deadline Day letošní léta se Evertonu vydařil. Kromě brazilského špílmachra Bernarda si rovněž zajistil služby stopera Yerryho Miny a záložníka Andrého Gomese. Oba hráči přicházejí z Barcelony.

23letý Mina ztělesňuje kýženou posilu do středu obrany, smlouvu podepsal na pět let do roku 2023. Everton podle oficiálního webu Barcelony zaplatil za přestup 27,2 milionu liber a další 1,5 milionu může doplatit v závislosti na hráčových výkonech.

Španělský velkoklub si ponechal opci na zpětný odkup, jejíž hodnota podle španělského deníku Marca činí 60 milionů eur.

195 centimetrů vysoký stoper působil v Barceloně jenom od letošní zimy, po svém příchodu z brazilského Palmeiras ale naskočil pouze do pěti utkání. Minovi se nicméně o poznání lépe dařilo na mistrovství světa v Rusku, na němž s Kolumbií dokráčel do osmifinále. Na základě svých výkonů patřil mezi nejlepší obránce turnaje, i protože vstřelil tři branky – všechny po rohových kopech.

Andrého Gomese Everton přivedl v rámci ročního hostování bez opce na přestup, za které Blaugranas obdrží dva miliony liber, a Toffees budou rovněž hradit celý hráčův plat, o čemž také informoval barcelonský web. Podle neoficiálních zpráv Gomesův týdenní příjem činí 80 tisíc liber.

Gomes je 29násobný portugalský reprezentant a mistr Evropy z roku 2016. Během své kariéry nastupoval na mnoha různých postech, nejlépe se ale cítí ve středu zálohy. Na Camp Nou přišel před dvěma lety z Valencie za astronomickou částku v základní hodnotě 29 milionů liber a další 16 milionů v bonusech.

V Barceloně se však nikdy neprosadil. I když během dvou sezón odehrál 78 utkání, jeho výkony byly obrovským zklamáním. Své trápení otevřel přiznal letos na jaře, kdy potvrdil, že se potýká s psychickými problémy a nezvládá tlak okolí.

V Evertonu se Gomes setká s krajanem Silvou. Jeho přítomnost a nové prostředí by mu mohly pomoct restartovat kariéru. Stále má jenom 25 let.

Na debut v novém působišti si ale bude muset několik týdnů počkat, protože ho momentálně trápí svalové zranění.