Úspěšný čtvrteční den završil příchod Zoumy

10/08/2018 0 Od Riči

Vedení Evertonu se během Deadline Day rozhodlo rázně vyřešit znepokojivé výkony středních obránců v předsezónní přípravě. Toffees po nákupu Yerryho Miny získali v rámci ročního hostování Kurta Zoumu z Chelsea.

23letého stopera poslal jeho mateřský celek na hostování i v minulé sezóně. Zouma s cílem pravidelně nastupovat v základní sestavě odešel do Stoke, kde si sice vydobyl důležité postavení, s klubem ovšem sestoupil z Premier League.

Jeho individuální výkony u Potters patřily k tomu lepšímu z týmu, ač se však přiležitostně nevyvaroval hrubek.

Chelsea před letošní sezónou vyměnila manažera, přesto se ani tentokrát pro Zoumu nenašlo uplatnění v kádru. Mezi hlavní zájemce o jeho služby se záhy zařadil Everton, kterému se na Deadline Day podařilo dojednat roční hostování. Splnění všech náležitých podmínek před uzavřením přestupové období ještě muselo přezkoumat vedení Premier League. Hostování se ale nakonec dočkalo schválení.

Zoumovy přednosti tkví v osobních soubojích (dominuje zejména ve vzduchu), fyzické připravenosti a práci s míčem. Na druhou stranu občas se snadno nechá vyvést z koncentrace, a tak má tendenci zbytečně chybovat.

Dvojnásobný francouzský reprezentant, oba starty si připsal v roce 2015, prorazil do světa profesionálního fotbalu v Saint-Étienne. Debut si připsal už ve svých šestnácti letech v roce 2011.

Zvěsti o jeho talentu se po nějakém čase přenesly i přes Lamanšský průliv a mladíkovy služby si v zimě 2014 zajistila londýnská Chelsea. To už Zouma pravidelně sbíral starty ve francouzské lize a v roce 2013 přispěl k prvenství ve Francouzském ligovém poháru.

Na Stamford Bridge se Zouma hlásil až před sezónou 2014/15, na šest měsíců byl ještě ponechán na hostování v Saint-Étienne. V prvním ročníku v Chelsea sbíral zkušenosti především v pohárových soutěžích, pravidelně hrál v tom Ligovém, který Blues opanovali. V následující sezóně už nastupoval v základní sestavě také v Premier League, v zimě 2016 si však vážně poškodil kolenní vazy a čekala ho nucená devítiměsíční pauza.

Po uzdravení sbíral starty jenom po minutách, manažer Conte sázel na jiné obránce, a tak v sezóně 2017/18 zamířil na zmíněné hostování do Stoke.

Kurt Zouma, jemuž rodiče vybrali originální prostřední jméno – Happy – bude v Evertonu oblékat dres s číslem 5. Jeho hostování nezahrnuje opci na přestup.

Oproti Minovi se jedná o hráče adaptovaného na Premier League, jenž tak nebude potřebovat čas na aklimatizaci a do základní sestavy může naskočit téměř okamžitě. Pro sobotní úvodní kolo s Wolverhamptonem ještě ale nebude k dispozici.