Joe Williams – talent, který v budoucnu může nahradit Schneiderlina

22/08/2018 0 Od Riči

21letý středopolař poté, co kvůli zranění stehenní svalu zmeškal skoro celou letní přípravu, v nejbližších dnech nejspíše opět zamíří na hostování do Championshipu.

O Williamse podle informací deníku Liverpool Echo usilují Bolton, Hull, Birmingham a Bristol City. Rozhodnutí nyní leží na samotném hráči.

Liverpoolský rodák se na začátku letní přípravy připojil k prvnímu týmu Evertonu. Měl za sebou vydařenou sezónu v druholigovém Barnsley, za něhož jako host odehrál 38 soutěžních utkání. Jeho výstavní gól v zápase s Burtonem byl vyhlášen trefou měsíce v Championshipu.

Marco Silva, nový šéf evertonské lavičky, byl v prvním týdnu přípravy Williamsem ohromen, hodlal ho vzít na tréninkový kemp do Rakouska, kde by ho více poznal a eventuálně začlenil do svých plánů. Mladík si ale několik dní před odletem do Alp poranil sval, a tak přišel skoro o celou předsezónní přípravu.

Silva se následně musel poohlédnout po jiných hráčských možnostech. Williamse ale do budoucna neodepsal, naopak. Je pravděpodobné, že mu další šanci poskytne příští léto. Williams totiž operuje na pozici hráče číslo 6. Pozici, kterou Silva ve svém herním systému považuje za jednu z nejdůležitějších a kterou aktuálně nemá zdvojenou.

Williams je produktem akademie Toffees, jejíž řady rozšířil v sedmi letech. Později si prošel všemi mládežnickými výběry klubu, s U18 a U23 získal ligové tituly. Na hřišti zaujímal pozici box-to-box záložníka – tedy čísla 8 – v Barnsley ho však požádali, aby nastupoval hlouběji.

„Pokud byste se mě zeptali před rokem, asi bych řekl ne,“ odpověděl David Unsworth, manažer týmu U23, na otázku, zda Williams může hrát jako šestka.

„Vždy ho bylo plné hřiště, číslo 8, box-to-box záložník, jenž profituje ze své neuvěřitelné vytrvalosti. V loňské sezóně ho však v Barnsley poprosili, aby se stáhl hlouběji. Viděl jsem ho osobně ve čtyřech či pěti zápasech a jeho výkony byly prvotřídní. Počínal si opravdu vyspěle a umně kontroloval hru. Vůbec jsem netušil, že je toho schopen, takže ano, může hrát jako číslo 6,“ vysvětlil Unsworth.

Morgan Schneiderlin je nyní jediným hráčem v Evertonu, který odpovídá Silvovu profilu čísla 6. Zatím zůstává nejasné, jaká úloha bude svěřena posile Andrému Gomesovi, jehož podpis je trochu loterií. Portugalský reprezentant začíná své působení na Goodison Parku se svalovým zraněním a po dvouletém působení v Barceloně, během něhož značně utrpěla jeho psychika.

Williams by příští rok, po dalším povedeném hostování ve druhé lize, mohl představovat vítanou konkurenci pro Schneiderlina. „Joe je skvělým hráčem, a od první chvíle, kdy s ním spolupracuji, jsem jeho velkým fanouškem. Nebýt zranění, možná by už debutoval v prvním týmu,“ připomněl Unsworth Williamsovy zdravotní problémy. Kromě letošního léta vynechal kvůli vážnému zranění kolena a poté zlomenině nohy první polovinu ročníku 2016/17, na jehož konci Toffees U23 slavili titul v Premier League 2.