Moshiri se stal majoritním vlastníkem Evertonu

11/09/2018 0 Od Riči

Farhad Moshiri už není jenom vlastníkem největšího podílu v klubu, nyní se rovněž stal majoritním vlastníkem poté, co zvýšil svůj podíl z 49,9 % na 68,6 %, jak informuje oficiální web Evertonu.

Íránský byznysmen vstoupil do Evertonu v únoru 2016. Nyní svůj podíl zvýšil o 18,7 %, které podle neoficiálních informací koupil od předsedy Billa Kenwrighta, místopředsedy Johna Woodse bývalého ředitele Arthura Abercrombieho. Woods před touto transakcí vlastnil 8,9 % podílu klubu (3 116 akcií) a – stejně jako Abercrombiemu (2,8 % podílu, což činí 909 akcií) – mu již nenáleží žádné akcie, přičemž ale podle novináře Alana Myerse ze Sky Sports bude nadále členem představenstva Evertonu. Tuto funkci vykonává už od roku 2000.

Kenwrightův podíl se z 12,16 % snížil na hodnotu okolo 5 %.

Oficiální web také informuje, že Moshiri nejpozději v červnu 2019 ještě navýší svůj podíl na 77,2 %.

Tato důležitá novinka pravděpodobně předchází zveřejnění zprávy o financování nového stadionu v Bramley Moore docích. Zároveň se signifikantně snížila pravděpodobnost, že Alisher Usmanov, Moshiriho obchodní partner, bude kupovat podíl v Evertonu, o čemž v posledních týdnech spekulovala anglická média.

Peníze ruského oligarchy tak stejně jako doposud potečou do Evertonu (alespoň tedy legální cestou) prostřednictvím sponzorování tréninkového centra Finch Farm, který nese jméno Usmanovy firmy USM.

Podle odhadu magazínu Forbes z května letošního roku se Moshiriho osobní jmění pohybuje ve výši 1,7 miliardy dolarů (zhruba 35 miliard korun).