Everton – West Ham United 1:3

16/09/2018 0 Od Javor

„Pomsta byla sladká.“ Andrej Jarmolenko.

Při absenci Colemana a nominaci Bainese na lavičku převzal kapitánskou pásku Sigurdsson. Schneiderlinovi v týdnu zemřel otec, o jeho nominaci k utkání se spekulovalo, nastoupil v základní sestavě.

Domácí začali mírným náporem, první střelu zápasu obstaral Digne, ale netrefil branku. Snažil se Calvert-Lewin, další střelu vedle obstaral Gana. To West Ham byl efektivnější. Na přihrávku/nákop si za obranu naběhl Arnautović, před brankou si všiml zcela volného Jarmolenka, který neměl s prostřelením Pickforda problém – 0:1. Šlo o blesk z čistého nebe, hosté snad poprvé přešli s míčem půlku. Nicméně i to se ve fotbale stává. Everton odpověděl tlakem a po centru zleva měl na hlavě srovnání Tosun, ale trefil přímo Fabianskiho. A tak se ukázala jedna ze starých fotbalových pravd, tedy „nedáš-dostaneš“. Po ztrátě Digneho na vlastní půlce se k míči dostal opět Jarmolenko, Francouze a Zoumu si povodil jako malé kluky a pěknou střelou k pravé tyči Pickfordovy branky zvýšil vedení – 0:2.

Vyrovnání si málem vzal na starost aktivní Walcott, ale s volejem z úhlu si Fabianski poradil vyražením míče na roh (stejně to asi do branky nešlo) a o minutu později anglické křídlo střelu nijak neumístilo, takže polský brankář v klidu vyrazil. Mauro Silva na situaci reagoval výměnou Bernarda za Schneiderlina. A do konce poločasu bylo aspoň sníženo. Centr Kennyho zprava poslal k levé tyči branky hostů parádní hlavičkou kapitán Sigurdsson – 1:2! Evertonu se tedy povedl gól do šatny.

Do druhé půle střídání neproběhla, pouze Jarmolenko a Zabaleta dostali rychle za sebou žluté karty. O něco později přišlo též zvýšení náskoku hostí. Obiang s Arnautovićem předvedli narážečku a druhý jmenovaný stihl v pádu poslat míč pod Pickfordem do branky – 1:3. To byla poslední věc, kterou udělal, vzápětí byl vystřídán Michailem Antoniem. Utkání i nadále pokračovalo dle zavedené šablony, tedy tlak Evertonu bez šancí. Posledních 20 minut si zahrál Niassé, když vystřídal Tosuna. Do konce zápasu stojí za zmínku nepochybně břevno právě po střele senegalského hroťáka a centru zleva. To ale celkem symbolizovalo výkon Evertonu a hlavně jeho efektivitu v zakončení.

West Ham si tak z Goodison Parku odváží první body v sezóně. Domácí si mohou drbat hlavu nad jedním bodem ze dvou domácích zápasů proti posledním dvěma týmům tabulky.

Branky: 45+2. Sigurdsson – 11. a 31. Jarmolenko, 61. Arnautović

Everton: Jordan Pickford, Jonjoe Kenny, Mason Holgate, Kurt Zouma, Lucas Digne, Idrissa Gueye, Morgan Schneiderlin (44. Bernard), Gylfi Sigurdsson, Dominic Calvert-Lewin, Theo Walcott (77. Ademola Lookman), Cenk Tosun (69. Oumar Niasse)

West Ham United: Łukasz Fabiański, Pablo Zabaleta, Fabián Balbuena, Issa Diop, Arthur Masuaku, Declan Rice, Mark Noble (71. Carlos Sánchez), Pedro Obiang, Felipe Anderson, Andrij Jarmolenko (83. Robert Snodgrass), Marko Arnautović (64. Michail Antonio)

Karty: 18. Calvert-Lewin, 90+4. Bernard – 40. Masuaku, 51. Jarmolenko, 53.  Zabaleta, 74. Rice, 90+1. Snodgrass

Rozhodčí: Martin Atkinson

Diváci: 39 161