Preview: Arsenal – Everton

22/09/2018 0 Od Riči

Šesté ligové kolo uzavře duel dvou týmů, které neumí bránit. Zranitelní Toffees pošilhávají po bodovém zisku z Emirates Stadium.

Svěřenci Marca Silvy před týdnem výsledkově selhali, když na domácí půdě přenechali všechny tři body do té doby bezzubému West Hamu. Příčinou prohry 1:3 byla neefektivita v koncovce a opakující se hrubky v obraně.

Po takovém rychlém zhodnocení se může přání o bodovém zisku ze severního Londýna, zmíněné v úvodu článku, zdát více než troufalé. Šance Evertonu ovšem zvyšuje návrat do sestavy nové klubové hvězdy.

Je až znepokojivé, jak si 21letý Richarlison během pouhých třech duelů dokázal získat nálepku takřka nepostradatelného hráče. Chvílemi se snad i zapomíná na to, že se jedná o stále velmi mladého fotbalistu, kterého během sezóny budou potkávat výkyvy formy.

Někteří by dokonce rádi viděli hrát Brazilce přímo na hrotu útoku, kde zatím střelecky strádá Cenk Tosun, v letošní sezóně bez vstřelené branky. Místo na levém křídle by se tím pádem uvolnilo pro jiného kanárka Bernarda, jenž proti West Hamu naznačil své kvality.

Je ovšem otázkou, zda by Richarlison na hrotu útoku nečelil důraznější péči ze strany soupeře, a tak by neměl prostor pro své oblíbené průniky.

Debata ohledně složení základní sestavy se hlasitě točí rovněž kolem obsazení stoperské dvojice. Yerry Mina konečně od svého letního příchodu trénuje naplno a jeho debut by mohl být vítanou vzpruhou pro chybující obranu. V případě Kolumbijcova startu by potom na lavičku nejspíše putoval Mason Holgate.

Jiné změny v sestavě se neočekávají. Kvůli zranění nadále chybí Jagielka, Coleman, Keane, McCarthy a Gomes.

Zatímco šestibodoví Toffees klopýtají, Arsenal po matném začátku ročníku naskočil na vítěznou vlnu. Ve čtvrtek zdolal v Evropské lize ukrajinskou Poltavou 4:2 a z výhry se radoval už v počtvrté v řadě.

Nový manažer Unai Emery se po 22 letech vlády Arsèna Wengera snaží vštěpit Gunners nové taktické návyky, což s sebou přináší očekávané zádrhely (pravidlo nový manažer = potřebný čas na adaptaci je nutné aplikovat i na Everton). Naučit se osvojit Emeryho kombinační fotbal začínající už od brankaře může na Emirates trvat hodně dlouho, zvláště pak se současnými hráči do obrany, kteří opakovaně přesvědčují o své průměrnosti.

Na druhou stranu, pokud máte v útoku k dispozici taková jména jako Alexandre Lacazette a Pierre Aubameyang, které občasně doplňuje geniální, leč velmi náladový Mesut Özil, zápasy lze vyhrávat.

Arsenal dlouhodobě postrádá zraněné Jenkinsona, Maitlanda-Nilese, Kolašinace a Koscielnyho. O nasazení trojice Torreira, Mkhitaryan a Ramsey rozhodne až předzápasový zdravotní test.

Vzhledem k útočnému potenciálu obou mužstev, a naopak jejich mizerným obranám (oba celky zatím v letošního sezóně čekají na čisté konto), se schyluje k divácky atraktivní podívané.

Utkání vysílá přímým přenosem stanice Digi sport 4.

Co: Arsenal FC – Everton FC, 6. kolo Premier League
Kdy: 23. 9. 2018 od 17:00 SEČ
Kde: Emirates Stadium, Holloway, Londýn (kapacita: 59 867)
Rozhodčí: Jon Moss