Arsenal – Everton 2:0

24/09/2018 0 Od Javor
Slepené góly na začátku druhého poločasu zajistily Arsenalu výhru.

Everton překvapil dvěma věcmi od začátku – nastoupením v černých dresech a nasazením stopera Keana do základní sestavy. A již ve druhé minutě mohl vést – DCL se vpravo uvolnil pěkně, doběhl s míčem až na malé vápno a chtěl Čechovi udělat kličku, po které by zakončoval. Jenže mu trochu utekl míč a Tankista neměl tak problém s jeho vypíchnutím. Stejný hráč byl v druhé šanci, ale případný gól by stejně neplatil, Walcott byl v ofsajdu. Útočil ale i Arsenal, Pickford musel předvést skvělý zákrok proti Monrealovi, který se neprosadil ze šesti metrů. V aktivním výkonu pokračoval Calvert-Lewin, ale bez gólového efektu.

Arsenal měl i možná mírnou převahu, ale Everton pálil velmi slušné šance. Do jedné takové se v polovině prvního poločasu dostal Richarlison, který si už odpykal trest za vyloučení. Jenže Čech opět dobře zasáhl. Další dobré zákroky bývalé české repre jedničky? Ano, byly. Digne ho pěkně prověřil z místa a Walcott se dostal k míči až přímo před brankářem, a tak s ním nestihl nic udělat. Domácí měli tři příležitosti v poslední pětiminutovce první půle, ale Aubameyang s Lacazettem /ten 2x/ nezazářili. Toreira, který již měl žlutou, prošlápl Dignemu nohu v nastaveném čase, ale rozhodčí Moss mu druhou kartu neukázal. Atraktivní první půle tak skončila nerozhodně.

První zaznamenáníhodná akce ve druhé půli skončila brankou domácích. Po odkopu Evertonu se k míči dostal Ramsey, přihrál doleva Lacazettovi a ten druhým dotykem poslal míč nechytatelně obstřelem do vzdálenější šibenice, ještě o tyčku – 1:0. O tři minuty později bylo zvýšeno. Özil nahrál Ramseymu, ten prodloužil patičkou na Aubameyanga, jeho střela ke vzdálenější tyči našla síť – 2:0. Rozhodčím ušlo, že z metrového ofsajdu… Psychicky posílený Arsenal nyní ovládal míč – a tedy hru. Přesto ale Everton málem snížil. Kennyho hlavička po centru Sigurdssona byla pěkná, ale Čechem chycená. Posledních 10 minut měli hosté již převahu, ale bez branek, ač Digne trefil spojnici. To byla poslední zaznamenáníhodná akce.

Jak utkání zhodnotit? Směrem dopředu velmi dobré, ale to zakončení. V podstatě nám dal Arsenal lekci z efektivity. Na výkonu se ale dá stavět.

Branky: 56. Lacazette, 59. Aubameyang

Karty: 15. Torreira, 30. Sokratis –  27. Digne

Arsenal: Petr Čech, Héctor Bellerín, Shkodran Mustafi, Sokratis (39. Robert Holding), Nacho Monreal, Lucas Torreira, Granit Xhaka, Mesut Özil, Aaron Ramsey (80. Danny Welbeck), Pierre Aubameyang (69. Alex Iwobi), Alexandre Lacazette

Everton: Jordan Pickford, Jonjoe Kenny, Michael Keane, Kurt Zouma, Lucas Digne, Idrissa Gueye, Tom Davies, Gylfi Sigurdsson, Dominic Calvert-Lewin (72. Cenk Tosun), Theo Walcott (72. Bernard), Richarlison

Rozhodčí: Jonathan Moss

Diváci: 59 964