Preview: Everton – Fulham

28/09/2018 0 Od Riči

Utkání na domácí půdě s nováčkem přímo nutí k ukončení série dvou ligových porážek. Jak ale správně pravila legenda československého fotbalu Tomáš Pospíchal: „Fotbal nemá logiku.“

Fanoušci Evertonu jsou navíc zvyklí, že počínání jejich oblíbeného klubu jakbysmet postrádá určitý soubor správných a vysvětlitelných postupů. Duel s nováčkem Premier League, který se na Goodison Parku představí po čtyřech a půl letech, proto automaticky neznamená zisk tří bodů.

Prohrané souboje s West Hamem a Arsenalem v plném světle odhalily akutní potřebu zlepšení defenzivní činnosti a efektivity před bránou soupeře. K nápravě prvně jmenovaného problému stále nebude moct přispět Yerry Mina. Drahé letní posile šlápla při tréninku na nohu jiná letní posila – Brazilec Bernard – tudíž se debut Miny minimálně o týden odkládá.

Co se týče druhého jmenovaného problému, jeho možné řešení se již skloňovalo před týdnem. I manažer Marco Silva potvrdil na předzápasové tiskové konferenci, že musí uvažovat o nasazení Richarlisona na hrot útoku s tím, že by jeho místo na levém křídle zaujal kreativní Bernard. Silva ovšem také zdůraznil osobní preferenci ponechat Richarlisona na postu u postranní čáry, kde podává velmi dobré výkony.

Ačkoliv současnou pozici Evertonu rozhodně nelze považovat za kritickou, implementace Silvových taktických myšlenek přirozeně vyžaduje dřinu, odříkání a čas. Sbírat body je ale jednoduše povinností, což ostatně prohlašuje i samotný portugalský stratég.

Cottagers přijíždějí na Merseyside jako patnáctý celek tabulky, v šesti kolech nastřádali pět bodů za jednu výhru a dvě remízy. Mužstvo Slaviši Jokanoviće po postupu mezi anglickou smetánku notně posilovalo a během léta dorazilo na Craven Cottage až 12 nových tváří. Ve výčtu posil se dá nalézt několik velmi zajímavých hráčů, jmenovitě například Jean Michaël Seri (Nice – 27 milionů liber), Alfie Mawson (Swansea City – 15 milionů liber), André Schürrle (Borussia Dortmund – hostování) či Aleksandar Mitrović (Newcastle United – 18 milionů liber), nebo-li zlobivé dítě srbského fotbalu, ale zároveň s pěti vstřelenými góly aktuálně, spolu s Edenem Hazardem, nejlepší ligový střelec.

Jokanović preferuje hru založenou na držení míče a budování rozehrávky už od stoperů, což s sebou přináší riziko, které je občas potrestáno ztrátou míče, jež může vyústit až k inkasované brance. Fulham stejně jako Everton svůj styl hry stále piplá. S ohledem na potenciál jak manažera Jokanoviće, tak aktuálního kádru se dá očekávat postupný progres týmu. Suma sumárum: Fulham je nyní zranitelnější, než bude pravděpodobně za několik měsíců.

Toffees kromě Miny stále postrádají zraněné Colemana, Gomese a McCarthyho. Uzdravený kapitán Jagielka již celý týden podstupoval plné tréninkové dávky, a tak se může objevit v zápasové nominaci. Na straně hostů zdravotní potíže neumožní start ofenzivního záložníka Neeskense Kebana, připravenost Cairneyho a Mawsona bude posouzena až v den výkopu.

Na závěr jedna povzbudivá (či snad svazující?) statistika: Everton v éře Premier League porazil Fulham ve všech 13 domácích zápasech.

Co: Everton FC – Fulham FC, 7. kolo Premier League
Kdy: 29. 9. 2018 od 16:00 SEČ
Kde: Goodison Park, Liverpool (kapacita: 40 221)
Rozhodčí: Roger East