LC: Everton – Southampton 1:2 po pen.

03/10/2018 0 Od Riči

Ani 23 let bez trofeje zjevně není dostatečně dlouhá doba na to, aby Everton bral Ligový pohár s větší vážností, a tak se s ním i letos loučí už v jednom z úvodních kol poté, co opět nechal odpočívat většinu důležitých hráčů. Se Saints vypadl po pokutových kopech.

Manažer Marco Silva se oproti sobotnímu ligovému a vítěznému duelu s Fulhamem rozhodl provést hned sedm změn v základní sestavě. Pickforda nahradil v brance Stekelenburg, Digneho na levém beku Baines, Ganu ve středu pole Schneiderlin a dále na hřiště vyběhla kompletně nová ofenzivní čtyřka. Místo Calverta-Lewina, Sigurdssona, Walcotta a Richarlisona dostali šanci Tosun, Dowell, Bernard a Lookman, přičemž poslední dva nastoupili v této sezóně v základní sestavě poprvé a Dowell pouze podruhé.

V úvodu utkání hrozili hlavně hosté, Stekelenburg zasahoval proti pokusu útočníka Dannyho Ingse z úhlu. Toffees se dostali do zápasu až po čtvrthodině, v útoku vymýšleli akce zejména aktivní Bernard a Lookman. Byl to právě Ademola Lookman, který se ve 29. minutě dostal do nadějné střelecké pozice, skóre se však neměnilo.

Everton svou aktivitu nedokázal přetavit v branku, co víc, v závěru poločasu inkasoval. Nejprve po nedorozumění Kennyho se Schneiderlin hostující Redmond orazítkoval tyč, aby tentýž hráč našel v 44. minutě ve vápně volného Ingse, jenž měl trestuhodně dostatek času na to, aby si zpracoval míč a tečovaným pokusem nachytal Stekelenburga v nedbalkách – 0:1.

Marco Silva reagoval o poločasové přestávce na vývoj střetnutí střídáním a změnou rozestavení. V kabině zůstal ofenzivní záložník Dowell, jemuž se první poločas příliš nepovedl, a na hřiště vyběhl Oumar Niasse. Senegalec se postavil do útoku vedle Tosuna.

Kýžené vyrovnání se ale dlouho nedostavovalo, Lookmanovu další šanci zneškodnil brankař Gunn. Southampton hrál dobře a svého soupeře do většího tlaku nepouštěl. Navíc rovněž usiloval o druhou branku, obrana Evertonu a Stekelenburg museli zůstávat ostražití.

S blížícím koncem Silva poslal do hry Richarlisona a Walcotta, kteří zastoupili Lookmana a Schneiderlina. A nakonec střídající hráči zařídili vyrovnání. Niasse v 86. minutě vyhrál ve středu hřiště souboj o míč a následně přesnou přihrávkou našel nabíhajícího Walcotta, který v zakončení zachoval chladnou hlavu – 1:1.

Do závěrečného hvizdu mohli ještě dokonat obrat Keane a Tosun, ani jeden ale své příležitosti nedotáhli do úspěšného konce, a tak o postupujícím do 4. kola rozhodli pokutové kopy, v nichž byl úspěšnější Southampton.

Sestřih utkání.

Branky: 85. Walcott – 44. Ings

Penalty:

Baines – skóroval, 1:0
Ings – skóroval, 1:1
Tosun – skóroval, 2:1
Davis – skóroval, 2:2
Richarlison – přestřelil, 2:2
Hoejberg – skóroval, 2:3
Zouma – skóroval, 3:3
Targett – vychytán, 3:3
Walcott – vychytán, 3:3
Soares – skóroval, 3:4

ŽK: 39. Schneiderlin – 80. Bednarek

Everton: Stekelenburg – Kenny, Keane, Zouma, Baines, Davies, Schneiderlin (79. Walcott), Lookman (60. Richarlison), Dowell (46. Niasse), Bernard, Tosun

Southampton: Gunn – Cedric, Yoshida, Bednarek, Stephens, Targett, Hojbjerg, Lemina, Redmond, Gabbiadini (73. Davis), Ings

Diváci: 30 545

Rozhodčí: Chris Kavanagh