Brighton & Hove Albion – Everton 1:0

30/12/2018 0 Od Javor

Nojono, bez Sigurdssona v základní sestavě není kreativita. A s její absencí se dávají branky špatně.

Everton se již nastoupením k zápasu zapsal do knihy rekordů. Bylo to pro něj totiž utkání číslo 4500 v nejvyšší anglické fotbalové soutěži, což je milník, kterého také dosáhl jako první.

Na hrotu opět nastoupil Richarlison, gólman domácích Button zažil svou prvoligovou premiéru. Ale v první půli nebylo na co koukat. Proběhly nějaké rohy na obou stranách, pro dva centry si došel Pickford. Před uplynutím třicáté minuty se ale hosté dostali ke slepeným příležitostem. Nejdříve Buttonovi vypadl míč po centru Walcotta, ke kulatému nesmyslu se dostal Richarlison, ale jednak zakončoval z ofsajdu, druhak neprostřelil obránce na čáře. O minutu později již bylo s Richarlisonovou střelou pravidlově vše v pořádku, míč vyražený brankářem se dostal ke Colemanovi, ale jeho ránu zblokovala domácí obrana. Do konce půle byl aktivnější Everton, ale branka z toho nebyla.

To druhá půle začala jinak. Domácí tlačili a po dvou žlutých kartách (Bernard, Mina) si vypracovali dvě šance. Hlavičku Andoneho ještě Pickford chytil, ale to bylo pouze varování, ze kterého si Everton nic nevzal. O dvě minuty později se centr z rohu odrazil od Gomese přímo k trestuhodně volnému Locadiovi – a ten si už na čtyřech metrech z první věděl rady – 1:0. Hosté málem hned srovnali. Richarlisonova dělovka nadělala Buttonovi problémy, ale nakonec ji vyrazil na tyč, následná dorážka byla zblokována na roh.

Silva zareagoval dvojím střídáním, karetní hříšníci uvolnili místo Sigurdssonovi a Calvertovi-Lewinovi. Následně byla odpuštěna žlutá karta Ganovi za prošlápnutí Locadiova kotníku. Deset minut si zahrál i Niassé, když mu uvolnil místo Bernard. Poslední šanci na srovnání měl Zouma, když mu Sigurdsson posadil na hlavu míč z trestného kopu, ale trefil břevno. Brighton není tým, se kterým by měl Everton prohrávat. Hm, hm…

Branky: 59. Locadia  Karty: 53. Bernard, 56. Mina

Brighton & Hove Albion FC: Button – Montoya, Dunk, Duffy, Bernardo – Pröpper, Stephens, Groß – March, Andone (74. Murray), Locadia

Everton FC: Pickford – Zouma, Keane, Mina (65. Sigurdsson) – Coleman, Gana,  Gomes (72. Calvert-Lewin), Digne – Walcott, Richarlison, Bernard (80. Niassé)

Rozhodčí: Andy Madley  Diváci: 30 597