Preview: Everton – Leicester City

31/12/2018 0 Od Riči

Anglický fotbalový rok 2019 otevře duel dvou nekonzistentních celků, jež by rády dýchaly na záda elitní šestce Premier League. Tak možná v novém roce.

Everton s otevřenou náručí vítá konec prosince. Z možných 21 bodů totiž v posledním měsíci končícího roku nasbíral pouhých 5. Prohra v posledním utkání s nanejvýš průměrným Brightonem tak snad ani nikoho příliš nepřekvapila.

Ve hře Toffees lze zpozorovat progres, výsledky však občas pokulhávají. Nicméně nikdo jiný si to neuvědomuje zřetelněji než manažer Marco Silva. Ten se sportovním ředitelem Brandsem v pozadí kompletně přebudovává kádr na Goodison Parku a takto znatelná transformace holt zabere čas. Je tedy třeba mít na paměti, že ačkoliv se trpělivosti v moderním fotbale příliš nefandí, bez ní mohou být lepší zítřky pouhým nenaplněným sněním. Stačí se podívat na druhou stranu Stanley Parku či do severního Londýna ke Spurs, kde se potvrzuje otřepané klišé „ani Řím nebyl postaven za jediný den“.

Doba hájení avšak neznamená, že by Silva měl být imunní vůči veškeré kritice. Jen málo lidí ve fotbalovém světě je bezchybných a Portugalec se k nim na začátku své trenérské kariéry ještě rozhodně neřadí. Kupříkladu po zápase v Brightonu pravděpodobně sám zpytoval svědomí, že od první minuty nasadil až příliš defenzivně laděný tým.

Hosté z Leicesteru přijíždějí na Merseyside po sérii výsledků jako na horské dráze. Ve vánočním programu se blýskli dvěma skvělými výhrami nad Chelsea a Manchesterem City, aby vzápětí doma podlehli Cardiffu. V tabulce momentálně zaujímají osmou pozici s 28 body a v případě triumfu nad Evertonem by mu odskočili na čtyři body. Toffees naopak doufají, že naváží na poslední dobrou vzájemnou bilanci, v roce 2018 svého úterního soupeře dvakrát zdolali 2:1.

Leicester čeká na zdravotní stav zkušených stoperů Wesa Morgana a Jonnyho Evanse, které trápí nachlazení. Kvůli těžkému zranění kotníku si určitě nezahraje záložník Daniel Amartey. Na straně Evertonu je stále otázkou start Ademoly Lookmana laborujícího s bolavým kotníkem.

Utkání vysílá přímým přenosem stanice Digi sport 4.

Co: Everton FC – Leicester City FC, 21. kolo Premier League
Kdy: 01. 01. 2019 od 13:30 SEČ
Kde: Goodison Park, Liverpool (kapacita: 40 221)
Rozhodčí: Anthony Taylor