Preview: West Ham United – Everton

29/03/2019 9 Od Riči

Cílem Toffees ve 32. kole nemůže být nic jiného než vyhoupnout se do první poloviny tabulky, a tak přeskočit svého sobotního hostitele, West Ham United nacházející se na devátém místě.

Everton před dvoutýdenní reprezentační přestávkou zaknihoval důležitou domácí výhru s Chelsea v poměru 2:0. Návrat do klubového kolotoče po mezistátních zápasech ale bývá často velmi ošemetný, natrénované taktické pokyny nenaskakují jako automatismy, proto často není nouze o překvapivé výsledky.

Co by však bylo překvapivým výsledkem v duelu dvou týmů s nevyrovnanými výkony?

West Ham a Everton jsou kluby v mnohém podobné, tedy aspoň v poslední době. Jejich majitelé nemají problém vynaložit značné peníze na posily, kýžený průlom mezi anglickou špičku se ale opakovaně odkládá z důvodu nenaplněných ambicí.

Hammers před sezónou stejně jako Toffees dosadili nového šéfa lavičky, a přestože na rozdíl od Bluenoses zvolili zkušenost, rovněž sáhli po manažerovi vyznávajícím ofenzivní styl fotbalu. Manuel Pellegrini je i v 65 letech stále motivovaný po úspěchu, proto se z dvouletého angažmá v Číně vrátil do Premier League, kterou v minulosti opanoval s Manchesterem City.

Argentinec po hrozivém začátku ročníku, kdy v novém působišti prohrál první čtyři ligová kola (černou sérii pochopitelně ukončil výhrou v pátém kole na Goodison Parku), dokázal hráčům vštípit svou filozofii, čehož ovocem se staly zlepšené výsledky. Ty aktuálně stačí na deváté místo s 42 body, a hlavně na místo s dohledem na sedmou příčku, na níž sedí Wolverhampton s dvěma nasbíranými body více a také zápasem k dobru. Ono sedmé místo může za určitých konstelací znamenat kvalifikaci do evropských pohárů.

To by ale West Ham musel zapracovat na nevyrovnaných výkonech. Na domácím hřišti sice neprohrál od Vánoc a dobrou sérii vyšperkoval triumfem nad Arsenalem nebo remízou s Liverpoolem, jenže jen v novém roce odešel poražen z venkovních výjezdů v Bournemouthu, Wolverhamptonu i Cardiffu.

Irons mají celkem početnou marodku. Z dlouhodobých zraněních se stále uzdravují Wilshere, Yarmolenko, Sanchéz a Reid. Chybět mohou i Nasri a Caroll laborující s menšími zdravotními šrámy. Naopak v základní sestavě se dozajista objeví nová vycházející anglická hvězda, defenzivních záložník Declan Rice a pravděpodobně rovněž Javier Hernández, jenž dvěma góly v posledním kole s Huddersfieldem výraznou měrou přispěl k obratu a vítězství 4:3. Mexičan by měl být upřednostněn na hrotu před Markem Arnautovićem.

Evertonu se při plnění reprezentačních povinností zranil stoper Yerry Mina, který si obnovil svalové zranění a zmešká podstatnou část zbytku sezóny. Marco Silva si povzdechl nad dalšími zdravotními problémy své letní posily z Barcelony a nepřímo zkritizoval vedení kolumbijské reprezentace, které i přes doporučení Evertonu nasadilo čerstvě uzdraveného Minu v obou přátelských zápasech.

Minovo místo v základní sestavě zaujme Kurt Zouma. Jiné změny v úvodní jedenáctce se neočekávají, levý obránce Digne se nejspíše stihne vyléčit z menšího zranění třísel, jež utrpěl během reprezentační přestávky.

Základní sestava Evertonu se tak předpokládá v následujícím složení: Pickford – Coleman, Keane, Zouma, Digne – Gueye, Gomes – Sigurdsson, Bernard, Richarlison – Calvert-Lewin.

Na lavičce náhradníků bude na svou šanci čekat Cenk Tosun. Turecký útočník se v kvalifikačním duelu s Moldavskem blýskl dvěma vstřelenými góly, což manažera Silvu notně potěšilo.

Toffees mají sedm kol do konce ligy, aby vylepšili současnou nelichotivou 11. příčku. Jen pro připomenutí: v minulém ročníku skončili na osmém místě.

Co: West Ham United FC – Everton FC, 32. kolo Premier League
Kdy: 30. 3. 2019 od 18:30
Kde: London Stadium – Queen Elizabeth Olympic Park, Londýn (kapacita 60 000)
Rozhodčí: Paul Tierney