Everton – Burnley 2:0

03/05/2019 17 Od Riči

Everton se nehodlá vzdát boje o možnou kvalifikaci do Evropské ligy a s Goodison Parkem se před letní přestávkou rozloučil pohodlným vítězstvím 2:0 nad Burnley.

Manažer Marco Silva potřetí ze sebou vyslal do utkání stejnou základní sestavu, oproti poslední víkendu provedl pouze jednu změnu na lavičce náhradníků: Davies v úterý podepsal nový dlouhodobý kontrakt a dnes dostal přednost před McCarthym.

Domácí vstoupili do předposledního kola sezóny velmi aktivně, soupeře uvěznili před jeho bránou a vířivými kombinacemi si zajistili úvodní převahu, jež vygradovala v 17. minutě. Calvert-Lewin dobře stáhl dlouhý nákop, oslovil Sigurdssona, který narazil Richarlisonovi. Brazilec bez rozmýšlení napřáhl z dálky a jeho tečovaná střela zapadla za záda bezmocného brankáře Heatona – 1:0. Branka byla nakonec připsána jako vlastní Bena Mea, jelikož bez jeho zásahu by střela neskočila mezi třemi tyčemi. To však nezměnilo nic na faktu brzkého a zaslouženého vedení Evertonu, které se dočkalo navýšení již za tři minuty. Digneho ránu vyrazil Heaton jen před sebe a pohotový Coleman hlavičkou uklidil míč do brány – 2:0.

Po nabytí dvoubrankové výhody Toffees logicky nepatrně polevili v aktivitě a Burnley se poprvé dostalo na dostřel Pickforda. Branka Barnesa ale správně neplatila pro ofsajd. Následně těsně před poločasovou přestávkou předvedl na druhé straně hřiště svůj cit pro balon šikovný Bernard, po uvolnění vysunul Sigurdssona, jehož pokus z úhlu prolétl nad břevnem.

Everton krátce po začátku druhého poločasu přišel o zraněného Richarlisona (opětovné problémy v oblasti žeber), jeho místo zaujal zkušený, leč kvalitativně horší Walcott. Možná i právě absence dobře hrajícího Richarlisona zapříčinila, že Toffees po přestávce trochu polevili na presinku a intenzitě hry. Spíše si ale hlídali dvoubrankový náskok, přeci jenom umně drželi míč na kopačkách a Burnley si nevypracovalo žádnou vyloženou šanci. Pouze párkrát zahrozilo z protiútoku.

Nejpovedenější fotbalovou akcí druhého poločasu byla tak ukázka talentu střídajícího Lookmana v závěru zápasu, kdy si na metru hbitou kličkovou vytvořil palebnou pozici a zpoza vápna orazítkoval břevno. Mladý Angličan ještě následně v nastavení jako jeho spoluhráč Walcott nevyužil zmatek v obraně Burnley a odmítl pečetit výhru.

Poslední minuty ale patřili Jagielkovi. 36letý stoper a kapitán vyběhl na hřiště na poslední minuty, což naznačilo, že se pravděpodobně nedočká prodloužení končícího kontraktu, a tudíž se s Toffees po 11 letech rozloučí.

Před rokem po posledním kole na Goodison Parku byli hráči a realizační tým Evertonu vypískáni vlastními fanoušky. Letos, ač se nachází na podobné pozici v tabulce, uslyšeli potlesk z tribun. Vydařený závěr sezóny (pět výher a šest čistých kont v posledních sedmi zápasech) totiž dává naději do budoucích měsíců. Svěřenci Marca Silvy se i přes občasná zaškobrtnutí pomalu, ale jistě zlepšují.

Branky: 17. Ben Mee (vl.), 20. Séamus Coleman

ŽK: 37. Ashley Westwood, 80. James Tarkowski

Everton: Jordan Pickford, Séamus Coleman, Kurt Zouma, Michael Keane, Lucas Digne, Morgan Schneiderlin, Idrissa Gueye, Gylfi Sigurdsson (90+1. Phil Jagielka), Bernard (73. Ademola Lookman), Dominic Calvert-Lewin, Richarlison (49. Theo Walcott)

Burnley: Tom Heaton, Matthew Lowton, James Tarkowski, Ben Mee, Charlie Taylor, Jack Cork, Ashley Westwood, Robbie Brady (80. Jeffrey Hendrick), Jóhann Gudmundsson (69. Dwight McNeil), Ashley Barnes (72. Matěj Vydra), Chris Wood

Rozhodčí: Chris Kavanagh

Diváci: 39 303

Muž zápasu: Lucas Digne (BBC) / Richarlison (Sky Sports) / Idrissa Gueye (autor článku)