Budoucnost Jagielky stále nejistá

04/05/2019 2 Od Riči

Zatímco 34letý Leighton Baines se pravděpodobně dočká nového kontraktu, další setrvání jeho o dva roky staršího spoluhráče v Evertonu nadále zůstává otázkou.

Leighton Baines a Phil Jagielka jsou novodobé ikony klubu. Oba přišli do Evertonu v roce 2007 za manažerování Davida Moyese a od té doby oba odehráli za klub přes 300 zápasů. Oběma po konci letošní sezóny vyprší smlouva.

Baines je mnohými považován za nejlepšího hráče Evertonu v tomto tisíciletí, Jagielka zase za nejlepšího stopera Evertonu v tomto tisíciletí. Fotbalová kariéra je ale krátká a u obou bývalých anglických reprezentantů pomalu směřuje ke svému konci.

Deník Liverpool Echo informoval minulý týden o tom, že se o budoucnosti zkušené dvojice rozhodne před utkáním s Burnley. Finální verdikt se ale zatím odkládá, přesto lze podle náznaků odhadovat, jak se situace vyvine.

Baines se po příchodu Lucase Digneho stal náhradníkem, který nastupuje sporadicky, Silva si však nemůže vynachválit jeho každodenního přístupu a připravenosti. Lze tak předpokládat, že se levý obránce dočká jednoročního prodloužení smlouvy, které rovněž umožní 21letému Antoneemu Robinsovi další, již třetí, hostování a sbírání cenných zkušeností, než manažer Silva rozhodne, zda disponuje dostatečnými kvalitami, aby povýšil do prvního týmu Evertonu. Robinson, reprezentant USA, už druhou sezónu po sobě naznačuje svůj potenciál v týmu dolní poloviny druhé ligy (nejprve Bolton, letos Wigan), jeho dočasné angažmá v lepším týmu v příští sezóně coby se tedy vyloženě nabízí.

Ohledně Jagielky je vše trochu komplikovanější. Silva ho ve včerejším utkání s Burnley poslal na hřiště na poslední tři minuty. Aby se mohl rozloučit s fanoušky na hrací ploše? Manažer to po zápase odmítl potvrdit, rozhodnutí prý bude učiněno v příštích 10 dnech.

Everton může rozhodnutí oddalovat ze dvou hlavních důvodů: Prvním je stále možná kvalifikace do Evropské ligy. Pokud by Toffees přeci jenom dosáhli na konečné sedmé místo a Manchester City by ve finále FA Cupu porazil Watford, letní přestávka by začala dříve předkolem Evropské ligy. Účast v evropském poháru by znamenala nutnost širšího kádru a tehdy by se zkušenosti Jagielky náramně hodily.

Druhým důvodem je rovněž nejasná budoucnost Kurta Zoumy. Jeho mateřský klub Chelsea stále čeká na rozhodnutí Mezinárodní fotbalové federace FIFA, zda jeho zákaz přestupů bude platit už od léta, či až od jednoho z následujících přestupových období.

Okamžitý zákaz přestupů by značně ohrozil možnost získat Zoumu na trvalý přestup, což je Silvovo zřetelné přání.

Obsazení stoperů ve složení Zouma, Keane, Mina a z hostování vracející se Holgate by bylo dostatečné pro sezónu bez evropských pohárů, zvlášť jestliže se o šanci v prvním týmu hlásí rovněž mladí stopeři z klubové výběru do 23 let Morgan Feeney a Lewis Gibson. V tomto scénáři by nezbylo místo pro Jagielku, který i v 36 letech chce ještě pokračovat v hráčské kariéře.

Po propuštění z Evertonu by Jagielka mohl zamířit do Sheffieldu United, v němž vstoupil do světa velkého fotbalu a vysloužil si přestup do Evertonu. Blades navíc postoupili do Premier League, hráčem kvalit Jagielky by jen těžko opovrhovali, zvláště když by byl dostupný zdarma.

Možné scénáře další budoucnosti Phila Jagielky jsou závislé na mnoha okolnostech, konečné rozřešení tak bude známo až za dalších 10 dní.