„Holy Trinity“ před Goodison Parkem

03/05/2019 0 Od Riči

Evertonu odtajnil společnou sochu klubových legend Allana Balla, Colina Harveyho a Howarda Kendalla, která stojí před Goodison Parkem vedle kostela St Luke’s.

Slavná trojice spolu nastupovala za Everton v 60. letech minulého století a byla považovaná za tehdejší nejlepší záložní řadu na Britských ostrovech. Pro svou výjimečnosti si vysloužila přezdívku „Holy Trinity“ (v překladu „Svatá trojice“).

Sochu vytvořil umělec Tom Murphy, který je rovněž autorem sochy Dixieho Deanea před Goodison Parkem.

Colin Harvey při vzpomínce označil své dva bývalé spoluhráče za nejlepší fotbalisty, kteří kdy oblékali dres Evertonu, a hraní po jejich boku vnímá za obrovskou poctu. Harvey je jediným z trojice, jenž stále žije, momentálně má 74 let. Alan Ball bohužel zemřel v roce 2007 a Howard Kendall v roce 2015.

Colin Harvey při odhalení sochy

Zleva Alan Ball, Howard Kendall, Colin Harvey

Colin Harvey

Howard Kendall

Krátké představení „Holy Trinity“

  • Ball, Kendall a Harvey se výraznou měrou přičinili k zisku mistrovského titulu v roce 1970.
  • Harvey jako jediný z trojice pocházel z Liverpoolu, do Evertonu přišel jako šestnáctiletý, zatímco Ball byl koupen z Blackpoolu jako čerstvý mistr světa v roce 1966 a Kendall o rok později z Prestonu North End.
  • Trojice se rozpadla v roce 1971, když Ball přestoupil za tehdejší britský rekord ve výši 220 tisíc liber do Arsenalu.
  • Kendall jako manažer a Harvey jako jeho asistent se později stali nejúspěšnější manažerskou dvojicí v historii Evertonu. V 80. letech dovedli Toffees k zisku dvou ligových titulů, jednoho triumfu v FA Cupu a Poháru vítězů pohárů.
  • Trojice se stále těší veliké podpoře mezi fanoušky Evertonu, kteří se svou iniciativou zasloužili realizaci sochy.

Podrobnější představení „Holy Trinity“