Silva doufá v Gueyeho setrvání

07/05/2019 0 Od Riči

Manažer Marco Silva vysekl poklonu Idrissovi Gueyemu, který od lednového neuskutečněného přestupu do francouzského velkoklubu Paris-Saint Germain podává skvělé a komplexnější výkony.

Francouzský mistr se o 29letého záložníka vehementně ucházel ke konci zimního přestupového období. Toffees ale přestup smetli ze stolu, a když posléze samotný fotbalista vyjádřil zklamání nad neuskutečněným přesunem, vyvstávaly pochybnosti o Gueyeho přístupu k jarním zápasů v dresu Evertonu.

Senegalec však naopak pozvedl své výkony ještě na vyšší výkonnostní úroveň.

„Nikdy jsem nepochyboval o jeho přístupu,“ zahájil Silva rozhovor pro deník Liverpool Echo, „ostatně to jsem vám několikrát zopakoval už během lednového hektického období.

Dokáži pochopit hráčovu frustraci, tehdy v zimě pro něj přestup mohl znamenat uskutečnění snu nebo nějakou podobnu výzvu. Nešlo o lehké rozhodnutí, ale jako klub jsme zaujali jasný postoj. Je rovněž pravdou, že jsme následně s Ganou vedli několik rozhovorů.

V jarní části sezóny Gana přesvědčil o své kvalitě a ukázal, jakým je profesionálem. Ke všem v Evertonu se chová s respektem. Navíc hraje lépe než dříve. Pracujeme spolu už osm měsíců a mohu s klidem říct, že se neustále zdokonaluje.“

Gueye zlepšil zejména svou ofenzivní stránku hry. V zápasech je častěji k vidění s míčem u nohy a také se více zapojuje do útočných akcích. „Gana je jednoduše skvělý v defenzivním i ofenzivním přechodu. Představuje trochu jiný typ záložníka než naši ostatní středopolaři. Je hbitý, rychlý a agresivní. Pokud se mu nevydaří zápas, trpí celé mužstvo.

Jsem přesvědčen o schopnostech všech našich záložníků. Vím, co očekávat od každého jednoho z nich. Ganův hráčský profil se odlišuje od ostatních.

V mém stylu hry je velmi důležité, aby všichni záložníci hráli směrem dopředu, byli schopni odhadnout další vývoj akcí a zásobovali naši útočnou řadu. Můžete snadno vidět, jak se Gana postupně zlepšuje v práci s míčem. Více si věří a nebojí si na sebe vzít odpovědnost při zakládání útočných akcí. Podle mě hraje nejlépe za celé své angažmá v Evertonu,“ prozradil portugalský stratég.

Senegalský reprezentant působí na Goodison Parku od léta 2017, kdy byl koupen za 7,1 milionu liber z Aston Villy. Jak se brzy ukázalo, jednalo se velmi zdařilý obchod.

Gueye se v barvách Toffees okamžitě zařadil mezi nejlepší defenzivní záložníky v Premier League, a tak není překvapením, že jeho letní odchod do většího klubu bude opět v mediích skloňovaným tématem. Silva přesto doufá v jeho setrvání. „Nepřekvapuje mě zájem jiných týmů, vždyť prožívá fantastickou sezónu. Nehodlám reagovat na spekulace, mým úkolem je postarat se o to, aby se hráči neustále zdokonalovali. Rozhodně bych ale rád Ganu udržel v týmu. Musíme dělat vše, co je v našich silách, aby naši nejlepší hráči neodcházeli,“ zakončil Silva rozhovor.