Vlašić přestupuje do CSKA

19/06/2019 2 Od Riči

Moskevský klub CSKA dospěl k očekáváné dohodě s Evertonem a letošní hostování talentovaného Nikoly Vlašiće přetavil v trvalý přestup.

Rusové zveřejnili informaci na svých oficiálních webových stránkách, aniž by však zmínili částku přestupu. S Vlašićem podepsali dlouhodobou smlouvu na pět let.

Podle deníku Liverpool Echo ale CSKA zaplatí za transfer 14 milionů liber a Evertonu rovněž náleží nespecifikovaná procenta z dalšího prodeje hráče.

Vlašićův trvalý přesun do CSKA se předpokládal, samotný hráč se několikrát během sezóny vyjádřil, že nevěří ve svůj návrat do Evertonu. 21letý fotbalista se po loňském příchodu do Moskvy rychle zařadil mezi opory mladého mužstva a stal se jedním z nejlepších hráčů ruské ligy. V celé letošní klubové sezóně odehrál 31 zápasů, v nichž vstřelil osm branek a připsal si sedm asistencí. S armádním celkem si také zahrál základní skupinu prestižní Ligy mistrů, v níž na sebe upozornil třemi brankami a dvěma asistencemi.

Bratr bývalé úspěšné výškařky se v CSKA dočkal důvěry a šance ukázat schopnosti na své přirozené pozici ofenzivního středního záložníka, v Evertonu přitom ve své premiérové – a nakonec i jediné sezóně – nastupoval pouze na křídelních pozicích, kde naplno nemohl uplatnit svůj přehled ve hře a fotbalovou kreativitu.

Vlašiće si na Goodison Park přivedl manažer Ronald Koeman na konci léta 2017. Drzý mladík ohromil Nizozemce ve vzájemném dvojzápase předkola Evropské ligy s Hajdukem Split, jehož představitelé později kývli na nabídku Evertonu na přestup za částku ve výši devíti milionů liber.

Koeman ale vydržel na lavičce Toffees pouhé následující tři měsíce, než byl kvůli špatným výsledkům vyhozen. Nový manažer Sam Allardyce už sázel na jiné hráče, a navíc preferoval defenzivní pojetí fotbalu, což Vlašićovi ani trochu nevyhovovalo.

Marco Silva, který nahradil Allardycea v létě 2018, sice přišel do Evertonu s vizí praktikovat ofenzivní fotbal, jenže mladému chorvatskému reprezentantovi nemohl zaručit stálé místo v základní sestavě, proto Vlašić zamířil na roční hostování do ruské ligy, kde bude nyní pokračovat už jako kmenový hráč CSKA Moskva.