Richarlison vyhrál s Brazílií Copu

08/07/2019 2 Od Riči

Kanárci se po 12 letech stali mistry jihoamerického kontinentu, když ve finále na domácí půdě i zásluhou branky Richarlisona porazili Peru 3:1.

Roste Evertonu světová hvězda? Richarlison triumfem na turnaji Copa America završil svou životní sezónu, v níž se katapultoval mezi nejzářivější talenty současného fotbalu.

Everton koupil 22letého Brazilce z Watfordu v loňském létě za základní částku ve výši 35 miliónů liber, k níž jsou vázány ještě různé patnáctimilionové bonusy. Transfer schytal mnoho kritický ohlasů, někteří experti dokonce obvinili Toffees z toho, že nadhodnocenou sumou zničili přestupový trh.

Marco Silva byl ale zcela přesvědčen o správnosti přestupu, sám si ostatně vyžádal Richarlisonův příchod z Fluminense do anglického fotbalu a coby manažer Watfordu půlroku dohlížel na hráčův vývoj.

A milionová víra v Richarlisonův potenciál se Evertonu, zdá se, nakonec velmi vyplatila.

Richarlison od začátku angažmá v modrém dresu táhl ofenzivu mužstva. Během celého ročníku 2018/19 předváděl nadějné výkony jak na obou křídlech, tak samém hrotu útoku.

Ligovou sezónu zakončil s bilancí 13 vstřelených branek (v loňské Premier League neběhal gólově produktivnější Brazilec) a v červnu se zaslouženě dočkal nominace do národního týmu Brazílie na turnaj Copa America.

Brazilci jako pořadatelé šampionátu necílili na nic menšího než na zlaté medaile, i když museli oželet neúčast svého největšího tahouna Neymara. Zkušený trenér Tite při absenci útočníka PSG vsadil na týmovou soudržnost a zodpovědnou taktiku vycházející ze zabezpečené defenzivy.

Tite rovněž projevil velkou důvěru v Richarlisona, kterému dopřál debut v národním týmu už na podzim 2018.

Richarlison patřil do základní sestavy Brazilců v prvních dvou zápasech na turnaji, a přestože později onemocněl příušnicemi, po vyléčení opět dostal šanci, a to rovnou ve finále.

Do souboje s Peru zasáhl na poslední čtvrthodinu, kdy Brazilici v deseti mužích bez vyloučeného Gabriela Jesuse hájili jednogólový náskok. Richarlison na hrotu útoku umně držel míče proti několikanásobné přesile a velmi slušné představení završil v samém závěru finále. Po odpískané penaltě se okamžitě zmocnil míče a přesným kopem z bílého puntíku pečetil výhru kanárků 3:1.

Richarlison, jenž už během šampionátu odmítl jakýkoliv odchod z Evertonu a navrch vysekl poklonu manažerovi Silvovi, na sebe neprvoplánově strhl pozornost i během pozápasovém rozhovoru. Finálový gól slíbil věnovat své prababičce, v návalu emocí ale zapomněl její jméno. Jakmile mu pozděj přišlo na jazyk, neváhal přerušit rozhovor spoluhráče Casemira s reportérem a dodatečně ze sebe vyhrkl do televize „Dona Judite!“.

Takový je Richarlison – stále mladý kluk, který žije svůj sen profesionálního fotbalisty. Bavit se chce nejet s míčem u nohy, zároveň ale tvrdě pracuje, aby se dotáhl na nejlepší hráče na světě. Potěšující je zpráva, že doposud oplývá loajálností k Evertonu. Do médií nemluví o vytouženém přestupu do lepšího klubu, naopak by rád přivedl na Goodison Park své talentované spoluhráče z reprezentace.