Lookman opět v Lipsku, už ale natrvalo

25/07/2019 3 Od Riči

Očekávané se stalo skutečností. Ademola Lookman se bude snažit dokázat svůj potenciál v německém celku RB Lipsko, který ho získal na trvalý přestup a podepsal s ním pětiletou smlouvu.

Zprávu na svých oficiálních informačních kanálech potvrdily oba kluby, přičemž částka přestupu nebyla oznámena. Deník Liverpool Echo uvádí cenu přestupu v hodnotě 22,5 milionu liber, na druhou stranu německé zdroje jako Kicker sice hovoří o podobné částce, nicméně složené z fixní sumy 16 milionů liber a bonusů 6,5 milionu liber.

RB Lipsko se o 21letétho křídelníka zaujímalo už během loňské léta. Po vydařeném půlročním hostování, kdy Lookman v jeho barvách vstřelil pět branek a přidal další čtyři asistence v 11 zápasech, nabízelo za přestup vyšší částku než letos. Před rokem ale Toffees ještě odmítali prodej. Manažer Marco Silva veřejně chválil velký talent hráče, požadoval ale od něj zodpovědnější přístup ke každodennímu tréninku, aby se mohl zařadit mezi důležité členy týmu.

Silva se tak patrně zodpovědnějšího přístupu nedočkal, na druhou stranu je zřejmé, že Lookman cítí větší důvěru v Lipsku. V Evertonu v loňské sezóně zasáhl do 21 utkání s bilancí jedné branky a dvou asistencí. Ve většině odehraných zápasů se ale dostal na hřiště až jako střídající hráč, v základní sestavě nastoupil jen v šesti případech.

Toffees koupili Lookmana v zimě 2017 z Charltonu za 11 milionů liber. Technický zdatný mladík se uvedl přímo skvěle, už po minutě svého debutu gólem završil vysokou výhru 4:0 nad Manchesterem City v lize.

S nadsázkou se dá povědět, že Lookmanův debut byl to nejsvětlejší, co v Evertonu předvedl. Stálým hráčem základní sestavy se nestal ani pod jedním ze čtyř manažerů (Koeman, Unsworth, Allardyce, Silva), kteří ho vedli na Goodison Parku.

Celkově za Everton odehrál 48 zápasů, v nichž zaznamenal čtyři branky a dvě asistence. Odchod talentovaného hráče jako on mrzí, nicméně držet v kádru fotbalistu, jenž chce hrát v jiném klubu, nedělá dobroty. Uvolněného místo v kádru patrně zastoupí nový křídelník, Silva prý touží po levonohém hráči, jenž operuje na pravé straně. Do konce přestupového období zbývají dva týdny.