Preview: Liverpool – Everton

04/12/2019 29 Od Javor

Často se cituje věta, že derby nemá favorita. Tentokrát to pravda není.

Jsou jím domácí – a to výrazně. Nejde jen o to, že se zápas koná na jejich stadionu, jde i o formu a postavení v tabulce. Ta nelže. První hostí sedmnáctého. 26 bodů rozdíl. Spolu s Liškami jsou RS týmem, který posledních pět zápasů v lize vyhrál. A na druhé místo mají náskok osm bodů, přičemž druhý Manchester City má stejně bodů jako Leicester, který má o zápas méně. Jak vypadá jejich sezóna v jiných soutěžích? V Lize Mistrů jim stačí bod ze Solnohradu k postupu ze základní skupiny, ve čtvrtfinále Ligového poháru hrají na Aston Ville, do bojů o Anglický pohár jako kterýkoliv tým PL samozřejmě ještě nezasáhli – a nepřejdou první překážku.

Situace v Evertonu tu byla rozebírána již mnohokrát, většinový názor je ten, že dnešní zápas je pro Marca Silvu poslední v jeho kariéře na Goodison Parku. Oficiálně ale nic potvrzeno či řečeno nebylo, takže spekulace mají volné pole působnosti. Jak po prohře v Leicesteru, tak včera na tiskové konferenci působil Portugalec jako zlomený člověk, čemuž se není co divit. Pozice manažera či trenéra ve vrcholném fotbale je hodně stresující.

Co nám ale sdělil? Coleman se zraněným žebrem a Delph se zraněným přitahovačem stehenního svalu skoro určitě nebudou. Pochopitelně budou chybět Gbamin s Gomesem, ty opravdu hned tak na hřišti neuvidíme. Ale přece jen řekl dobrou zprávu – Walcott se již uzdravil a je tedy k dispozici. Domácím bude chybět brankář Alisson, který si 15 minut před koncem sobotního zápasu spletl házenou s fotbalem. Nastoupit musel náhradník Adrian, hned inkasoval a Brighton měl k remíze v poslední desetiminutovce blízko. Následně si fandové klubu spletli na štěbetálkovi účet brankáře s účtem stejnojmenné herečky. Zranění? Clyne a Matip nebudou hrát kvůli zraněnému koleni, Fabinha nepustí do zápasu kotník.

Osobně bych rád viděl tuhle sestavu: Pickford – Digne, Mina, Keane, Sidibé – Richarlison, Schneiderlin, Davies, Iwobi – Clavert-Lewin, Kean. Ale o tom si můžu nechat jen zdát, pravděpodobnější je stromeček nebo nasazení Sigurdssona od začátku.

Co: Liverpool FC – Everton FC, 15. kolo Premier League
Kdy: 4. 12. 2019 od 21:15 (na to pozor)
TV: Záznam na stanici Premier Sport od 22:25
Kde: Anfield Road, Liverpool
Rozhodčí: Mike Dean – Darren Cann, Dan Robathan
Čtvrtý rozhodčí: Anthony Taylor
Videorozhodčí: Martin Atkinson
Asistent videorozhodčího: Andy Halliday