Preview: Manchester United – Everton

13/12/2019 18 Od Riči

Toffees po povzbudivém triumfu nad Chelsea s klubovou legendou na lavičce cestují na Old Trafford s dávkou sebevědomí, třebaže tamější hostitelé naskočili na vítěznou šňůru.

Fanoušci Manchesteru United museli v letošní sezóně čekat na povedenější období až do prosince. Dřívější klopýtnutí zpochybňovala budoucnost Ole Gunnara Solskjæra v klubu, norský manažer ale zůstával celý čas věrný své vizi – důvěře v odchovance (mladé hráče) – a nyní se zdá, že začíná sklízet ovoce.

Red Devils po domácí výhře 2:1 nad Tottenhamem Hotspurs uspěli stejným poměrem i ve venkovním městském derby se City a zdařilý týden a půl dovršili ve čtvrtek, kdy v obměněné sestavě deklasovali nizozemský Alkmaar 4:0 před vlastními fanoušky, čímž pečetili postup do jarní vyřazovací fáze Evropské ligy z prvního místa základní skupiny.

Solskjærova důvěra v mladé hráče, s nimiž chce klub vrátit na nejvyšší příčky, je obdivuhodná. Studie publikovaná na konci října, která zkoumala vytížený odchovanců, ukázala, že v United odehráli odchovanci v letošním ligovém ročníku 37,4 % celkového času, nejvíce z celé Premier League. V Evertonu naopak odchovanci dostali herní prostor pouze v 0,3 % času, což představuje druhou nejhorší bilanci z celé ligy.

Solskjær se přitom může spolehnout na potřebnou podporu ze strany vedení klubu, které je ochotno přimhouřit oko nad horším období, jelikož si správně uvědomuje, že sázka na mladé fotbalisty sice vyžaduje čas a trpělivost, z dlouhodobého hlediska se ale může bohatě vyplatit.

Podobná jednota ve strategii klubu naopak chybí v Evertonu. Vedení by chtělo sázet na mladé hráče, proto přivedlo sportovního ředitele Marcela Brandse, zároveň ale vyžaduje okamžité výsledky a atraktivní předváděnou hru. Nového manažera Toffees rozhodně nečeká lehký úkol.

Zatím ale lavičce šéfuje Duncan Ferguson, jenž si snad nemohl přát pohádkovější premiéru v manažerské pozici. Skleslému mužstvu vlil energii do žil, naordinoval taktiku se dvěma útočníky a přímočařejšího hrou a za mohutné podpory Goodison Parku slavil výhru 3:1 nad Chelsea, která Everton vyhnala ze sestupových pozic.

Povzbuzení Toffees si tak rázem dělají zálusk na bodový zisk i z Old Traffordu, kde nezvítězili od roku 2013. Tehdy tři body zařídil svou pamětihodnou brankou ze samého závěru utkání Kostaričan Bryan Oviedo.

United budou chybět dlouhodobě zranění Bailly, Fosu-Mensah, Dalot, Rojo a Pogba. Očekává se, že Solskjær zvolí stejnou základní sestavu jako v posledním ligovém klání se City, a to: De Gea – Wan-Bissaka, Lindelof, Maguire, Shaw – McTominay, Fred – James, Lingard, Rashford – Martial.

Ferguson bude nucen pozměnit vítěznou sestavu, jelikož Theo Walcott bude kvůli svalovému zranění chybět tři týdny a Morgan Schneiderlin kvůli podobnému problému dva týdny. Zdravotní potíže sužují i Digneho, u něhož ale přetrvává šance na start. Kdyby Francouz nestihl doléčit sval, naskočí veterán Leighton Baines, před týdnem proti Chelsea debutující v letošní sezóně. Dříve zranění Coleman, Mina i Delph se již zapojili do tréninkové procesu, o jejich nominaci do nedělního zápasu se ovšem rozhodne až před výkopem.

Co: Manchester United FC – Everton FC , 16. kolo Premier League
Kdy: 15. 12. 2019 od 15:00 SEČ
Kde: Old Trafford, Sir Matt Busby Way, Manchester (kapacita: 74 879)
Hlavní rozhodčí: Michael Oliver
VAR rozhodčí: Craig Pawson
Tabulkové postavení Manchesteru United: 5. místo s 24 body
Tabulkové postavení Evertonu: 14. místo se 17 body
Živý přenos: Premier Sport