Preview: Everton – Burnley

25/12/2019 8 Od Riči

Na Goodison Parku se těší ze štědrých Vánoc. Nestává se totiž každý rok, že by pod stromečkem našli jednoho z nejlepších světových trenérů posledních dvou dekád.

Jmenování Carla Ancelottiho do funkce manažera Evertonu opravdu nebylo vánočním snem, ale těžko uvěřitelnou realitou. Představenstvu v čele s majitelem Moshirim se povedl husarský kousek, a třebaže podpis italského stratéga automaticky negarantuje úspěšné roky, rozhodně však svědčí o vysokých ambicích klubu.

Ancelotti se ve svém prvním utkání na lavičce Toffees střetne na sváteční Boxing Day s houževnatým Burnley, které přijíždí na Merseyside jako desátý celek tabulky, jenž v posledních dvou ligových duelech s Newcastlem (doma) a Bournemouthem (venku) shodně zvítězil 1:0.

To Everton se nachází v nižších patrech tabulky. Nasbíral dokonce o pět bodů méně než Clarets a zaujímá až 15. příčku. Nejbližší Ancelottiho cíl je tak jasný – navázat na povedené období pod dočasným manažerem Duncanem Fergusonem a pomalu stoupat tabulkou.

60letý Ital hodlá Toffees vtisknout útočný styl, který bude lahodící oku náročného Evertoniana a přinese ovoce v podobě chutných bodů. Jak Ancelotti prohlásil na tiskové konferenci, v nadcházejících zápasech ale ještě nechce provádět velké změny, což je pochopitelné, protože náročný program – Everton čekají tři utkání v šesti dnech – neposkytne mnoho času na propracované tréninkové jednotky.

Ancelotti však během své trenérské dráhy nejednou demonstroval, že umí svůj herní styl přizpůsobit dostupnému hráčskému materiálu, proto by nemělo být potřebné čekat na mnohomilionové investice do kádru, aby „Don Carlo“ aspoň naznačil svůj potenciál. I když menší posilnění týmu v lednu bude bezesporu nutné.

„Ve fotbale nic není nemožné.“ Carlo Ancelotti ohledně ambicí Evertonu

Toffees před rokem na Boxing Day rozdrtili Burnley na jeho hřišti 5:1, podobný výsledek by byl ve čtvrtek velmi vítaný. Recept na pokoření družiny Seana Dychea tkví v aktivním pojetí fotbalu s dávkou kreativity – tedy přesně opak toho, co Everton předvedl ve vzájemném říjnovém souboji nebo posledním ligovém střetnutí s Arsenalem.

Blues bude nově dva až tři týdny chybět kvůli svalovým potížím Alex Iwobi. Z marodky se naopak pomalu vrací Theo Walcott, k dispozici bude ale nejspíše až pro sobotní zápas s Newcastlem. Morgan Schneiderlin začne s tréninkem až o víkendu, takže stejně jako dlouhodobě zranění Gbamin a Gomes určitě zmešká duel s Burnley.

Clarets postrádají záložníka Jeffa Hendricka kvůli trestu za pět nasbíraných žlutých karet. O startech Gibsona, Gudmundssona a Lennona se rozhodne až před výkopem.

Co: Everton FC – Burnley FC, 19. kolo Premier League
Kdy: 26. 12. 2019 od 16:00 SEČ
Kde: Goodison Park, Liverpool (kapacita: 39 221)
Hlavní rozhodčí: Anthony Taylor
VAR rozhodčí: Paul Tierney
Živý přenos Premier Sport: Ne, ani záznam