Watford – Everton 2:3

01/02/2020 9 Od Riči

Everton si na půdě Watfordu i v deseti hráčích vzal zpět ztracené body ze zápasu s Newcastlem, když obrat z dvougólového manka dovršil v 90. minutě prvním gólem v sezóně Theo Walcott.

Carlo Ancelotti mohl opět počítat s uzdravenou trojicí Sigurdsson-Iwobi-Richarlison, kterou se v kompletním složení rozhodl nominovat do základní sestavy. Na lavičku naopak putovali Bernard, Kean (přestože v předcházejícím utkání s Newcastlem podali dobré výkony) a Schneiderlin. Jiné změny v úvodní jedenáctce italský stratég nepřichystal.

Na Vicarage Road se skóre poprvé měnilo už v 10. minutě. Deulofeu zkrotil dlouhý nákop a oslovil Masinu, který vlétl do vápna a zamířil přesně k tyči – 1:0. Sidibé s Walcottem si plnili roli pouhých přihlížejících komparzistů.

S nepříznivým stavem se hostům nepodařilo hnout, v ofenzivě postrádali snad všechno od kreativity po rychlost. Nebylo tak velkým překvapením, že podruhé udeřil Watford. Delph ve 42. minutě ztratil míč ve středu hřiště a Deeney nastartoval Pereyru dovršujícího rychlou akci ranou pod břevno – 2:0.

Poločas hrůzy Evertonu, chtělo se už začít lamentovat. Fotbal je ale proměnlivá hra a vedení během pár minut neztrácí jenom hoši v modrém. V samém závěru první pětačtyřicetiminutovky se dvakrát prosadil z rohových kopů Yerry Mina a do kabin se nakonec šlo za nerozhodného stavu – 2:2.

Toffees se ve druhém poločasu prezentovali o poznání živějším projevem, třebaže přesnost v kombinaci stále vázla. Tříbodové plány ale narušil svým zásahem Delph. V 71. minutě zbytečně fauloval soupeře, a i když diskuze o oprávněnosti druhé žluté karty je pochopitelná, Delphova neobezřetnost nikoli. Everton dohrával zápas v deseti a s Holgatem v záloze.

Bránicí se Everton ale nakonec i v oslabení dokonal obrat. V 90. minutě Richarlison potáhl protiútok, oslovil ve vápně Keana, jenž tísněný jenom slabě trefil míč, paradoxně ho ale ideálně posunul Walcottovi, který – jinak hrající hrůzostrašné utkání – rozvlnil síť poloopuštěné branky – 2:3.

Blues díky výhře poskočili do první poloviny tabulky a poprvé od prosince 2017 zvítězili v ligovém zápase, v němž prohrávali.

Branky: 10. Adam Masina, 42. Roberto Pereyra – 45+1. a 45+4. Yerry Mina, 90. Theo Walcott

ŽK: 68. Adam Masina, 78. Isaac Success – 58. Fabian Delph, 84. Yerry Mina, 86. Mason Holgate

ČK: 71. Fabian Delph (po 2. ŽK)

Watford: Ben Foster, Adrian Mariappa, Christian Kabasele, Craig Cathcart, Adam Masina, Nathaniel Chalobah (57. Danny Welbeck), Étienne Capoue, Roberto Pereyra (75. Isaac Success), Abdoulaye Doucouré, Gerard Deulofeu (82. Ignacio Pussetto), Troy Deeney

Everton: Jordan Pickford, Djibril Sidibé, Yerry Mina, Mason Holgate, Lucas Digne, Gylfi Sigurdsson (67. Morgan Schneiderlin), Fabian Delph, Alex Iwobi (65. Moise Kean), Dominic Calvert-Lewin (73. Michael Keane), Theo Walcott, Richarlison

Rozhodčí: Craig Pawson  Diváci: 21 229