Legenda: Kevin Ratcliffe

13/04/2020 0 Od Javor

Je normální, že se lidé v časech těžkých vrací do minulosti a vzpomínají na časy dobré. Takže je jasné, že vám teď redakce přináší profil nejdekorovanějšího kapitána v historii klubu.

Ratcliffe se narodil v Mancotu, což je městečko (3500 obyvatel) ve Walesu na hranicích s Anglií, které je asi 30 kilometrů jižně od Liverpoolu. Také se zde narodil Gary Speed, další Evertonian. Kevin fandil Karamelkám od dětství a když opustil střední, tak podepsal jako učeň smlouvu v červnu 1977.

To již reprezentoval na mezinárodní úrovni školáky Walesu a plynule přešel do týmu téže země do 18 let. Významným dnem v kariéře každého fotbalisty je pochopitelně debut za áčko, ten jeho přišel 12. března 1980, kdy na Old Trafford zvládl z pozice stopera uhlídat Joa Jordana a přispěl svým výkonem k bezgólové remíze.

Cenný bod, když vememe v úvahu, že devatenáctý (čtvrtý tým od konce) hrál na hřišti druhého. Jeho dalším startem se stalo opakované semifinále Anglického poháru proti tehdy druholigovému West Hamu na Elland Road. Vítěznou branku na 2:1 vstřelil ve 119. minutě Frank Lampard, otec současného manažera Chelsea.

O mnoho let později se Ratcliffe vyjádřil pro stránku Blue Kipper takto. „Peter Eastoe a Bob Latchford brečeli. Říkali mi : ,Jsi mladý, máš spoustu času, aby ses dostal do dalšího finále, my ne.‘  Měli pravdu.“ (Hammers následně ve finále porazili Arsenal a získali tedy trofej.)

V září 1981 přetáhl poprvé přes hlavu národní dres. Bylo to na stadionu Evžena Rošického a soupeře nemusím dodávat. Tenhle zápas domácí zvládli, vyhráli 2:0, Ratcliffe se do dějin utkání zapsal žlutou kartu po faulu na Nehodu. Jinak ale odvedl solidní výkon. Oba týmy se o postupové místo ve skupině (a tedy účast na MS ve Španělsku) přetahovali celou dobu – nakonec postoupilo Československo.

To již byl manažerem Evertonu Howard Kendall. Ten se rozhodl, že ve středu obrany bude preferovat dvojici Wright-Higgins. Ratcliffa stavěl na pozici levého obránce, kterou hrál i na Strahově. Velšské kozáče vysloveně trpělo, mluvilo se o zájmu Ipswiche, Stoke City a Blackburnu.

Kendall ale odmítl Ratcliffa prodat a v prosinci 1982 se dočkal – začal hrát pravidelně na stoperu, kde nahradil Wrighta. Celkově se zlepšila forma týmu, z patnáctého místa se Everton vyšplhal až na konečné sedmé a v Anglickém poháru vypadl až ve čtvrtfinále.

Spárování s Higginsem na stoperu vydrželo rok, pak dostal Ratcliffe nového partnera – vedle něj se začal stavět Mountfield. Ještě před skončením sezony 1983-1984 začal Velšan navlékat kapitánskou pásku v klubu i v reprezentaci. I tentokrát skončil Everton na sedmé pozici a zajistil si účast v PVP pro příští sezónu.

Ve finále Anglického poháru po brankách Graye a Sharpa rozesmutnil Watford, kterému tehdy předsedal známý zpěvák Elton John. Sezóna 1984-1985 je nejúspěšnější v historii klubu, tak aspoň jednu větu – výhra v lize, výhra v PVP, prohra ve finále Anglického poháru. Ratcliffe tak během dvou sezón pozvedl jako kapitán nad svou hlavu tři trofeje – slušná bilance. A to nebylo vše.

Zdraví sloužilo, takže v sezóně 1986-1987 přibyl další titul a časem další dvě prohraná finále Anglického poháru. Obhajoba se ale nepovedla. Ratcliffe začal mít na začátku roku 1988 zdravotní problémy – třísla a kýla. Vrátil se až v říjnu téhož roku – a výrazně horší. Někdy ho na stoperu vystřídal Keown a Ratcliffe musel hrát levého obránce. Aspoň si ale zahrál vlastní rozlučkový zápas – 4. dubna 1989 bylo v Goodison Parku soupeřem Athletic Bilbao. Proč asi.. ?

To již byl manažerem Colin Harvey a začal postupný sestup. Čtvrté, šesté a osmé místo není špatné, ale taky to není hraní o titul. A tak se v listopadu 1990 vrátil Howard Kendall. Velšan sice i nadále hrál v základu, ale obranné experimenty manažera znamenaly, že cestoval po celé obraně, dokonce i libera si zahrál. Poslední utkání za klub odehrál v prosinci 1991 v Ligovém poháru proti Leedsu.

O měsíc později byl koupen Abblett, kapitánem byl jmenován Watson a Ratcliffe byl umístěn na transfer listinu. Po půlročním hostování v Dundee, během kterého odehrál jen čtyři zápasy, odešel zadarmo do Cardiffu City. Druhá polovina sezóny zastihla tým z Walesu ve formě – bilance po příchodu Radcliffa byla 17-2-2, a tak se konal postup ze třetí ligy do druhé, dokonce z prvního místa.

V polovině sezóny 1993-1994 se stěhoval znovu, tentokrát do Derby County. Tam jen dohrál sezónu a vydal se na svou definitivně poslední hráčskou štaci, tentokrát do Chesteru City. Po absolvování jedné sezóny pověsil kopačky na hřebík a nahradil Mika Pejiče (hráč Evertonu ve druhé polovině 70. let) na pozici manažera klubu, přičemž už jako hráč působil na pozici hrajícího asistenta. Radcliffovi se podařilo klub stabilizovat ve vodách klidného středu, přičemž v sezóně 1996-1997 dovedl tým dokonce do play-off.

Ale nepostoupilo se a po sporech s předsedou klubu položil v srpnu 1999 funkci. V listopadu téhož roku kývnul na místo manažera v klubu Shrewsbury Town. Hned pomohl zachránit klub v lize výhrou na hřišti Exeteru v posledním (a na úkor Chesteru City), přiemž se mu postupně dařilo tým zlepšovat. Nesporným vrcholem jeho působení bylo vítězství nad Evertonem ve třetím kole Anglického poháru v sezóně 2002-2003.

Tehdejší manažer Toffees? Jakýsi David Moyes, bývalý stoper Shrewsbury Town. Tento výsledek patří dodnes k těm největším ostudám v historii klubu z Goodison Parku. Jenže na konci sezóny se klub neudržel, takže Ratcliffe několik dní poté rezignoval na funkci. A vést klub z pozice manažera se už od té doby, tedy od 2003, nepokusil.

Jaký byl Kevin Ratcliffe jako hráč? Především jeden z nejrychlejších obránců své doby. Málokterý útočník mu utekl. Též se nebál přitvrdit. Dobře četl hru, solidní hlavičkář. A když bylo třeba, tak se použila i nějaká ta provokačka. Ale útočný příspěvek byl minimální – za 12 roků v áčku Evertonu skóroval jen dvakrát. Ale vítězný gól na Anfield Road není k zahození…

Kevin Ratcliffe pracuje v současnosti jako fotbalový expert pro BBC Wales.

Statistiky podle EvertonResults.com:

Everton: sezóny 1980 – 1992 Liga FA Cup Ligový pohár Evropské poháry Ostatní Celkem
zápasy góly zápasy góly zápasy góly zápasy góly zápasy góly zápasy góly
359 2 57 0 46 0 9 0 22 0 493 2