Preview: Everton – Aston Villa

15/07/2020 4 Od Javor

Bylo nebylo.

Psal se rok 1888 a v Birminghamu žil jeden naštvaný člověk. Jeho frustrace pramenila z toho, že pět sobotních zápasů v řadě bylo zrušeno. Ten člověk se jmenoval William McGregor a byl ve vedení Aston Villy. Rozeslal tedy dopis s návrhem, že by bylo fajn, aby kluby, do té doby odkázané na pohárové či přátelské zápasy, měly pravidelnou soutěž v počtu 10 nebo 12 (to nakonec bylo konečné číslo) klubů.

Chytré hlavy vzaly rozum do hrsti – a v září téhož roku začala první ligová sezona. Zajímavá byla podmínka, že jedno město může reprezentovat pouze jeden klub – není těžké uhodnout, kdo to byl za Birmingham. Přizván byl i Everton, v prvním kole doma na Anfield Road 8. září 1888 porazil dnes již neexistující Accrington Stanley 2:1 po dvou brankách Fleminga. Hosté dorazili pozdě, takže se musel výkop o 20 minut odložit. Aston Villa remizovala ve Wolverhamptonu 1:1, mistrem se stal Preston, Aston Villa skončila druhá a Everton osmý. Nebýt tak pana McGregora a jeho Aston Villy, tak by se v Anglii hrál organizovaný ligový fotbal později.

Nyní se píše rok 2020 a oba kluby mají jiné starosti. Everton již pouze dohrává sezónu a jeho výkony tomu odpovídají. Furt je to ale dobré v porovnání s Villans – ti jsou, stejně jako v první sezóně, druzí. Jenže od konce a hrát se budou již pouze tři kola. Takže se zvoní na poplach a imperativ velí jediné – vyhrát! A to je docela reálné, v minulém kole doma proti Crystal Palace předvedli slušný výkon a rozhodně mají reálné šance na odvezení bodů z Goodison Parku. Zato Everton byl rád, že neodjížděl z Wolverhamptonu s pětkou. A nezapomínejme, že nemusí…

Manažer Carlo Ancelotti měl na dnešní předzápasové tiskové konferenci dobré zprávy – Holgate je v pořádku a vzhledem ke zranění Miny je stoperská dvojice daná. Kolumbijský střední obránce má svalové zranění a zítra k dispozici nebude. Bude ale Gomes, který vyléčil zranění kotníku. Dlouhodobými absentéry jsou Delph, Gbamin a Tosun. Pochvaly se dočkal od Ancelottiho při svém debutu za první tým Branthwaite, ačkoliv zavinil trestný kop, který předcházel druhé brance soupeře (a při kterém on neuhlídal svého hráče).

Za hosty určitě nenastoupí se zraněným žebrem Hause, problém s přitahovačem stehenního svalu má Neil Taylor, jeho účast je s otazníkem. Aston Villa má také tři dlouhodobé absentéry, jsou jimi Engels (ne Friedrich), Heaton a Wesley. Samozřejmě by rádi navázali na výkon a výsledek z neděle. Tak uvidíme.

Co: Everton FC – Aston Villa FC, 36 kolo Premier League
Kdy: 16. 7. 2020 od 19:00
TV: Ne, ani záznam
Rozhodčí: Anthony Taylor – Gary Beswick, Adam Nunn (stejná trojice jako v neděli – pozoruhodné)
Čtvrtý rozhodčí: Darren England, Videorozhodčí: Chris Kavanagh, Asistent videorozhodčího: Dan Cook
Náhradní rozhodčí: James Mainwaring