Everton – Aston Villa 1:1

16/07/2020 0 Od Riči

Dobrých patnáct minut na závěr zápasu nestačí ani proti skoro sestupujícímu soupeři na více než remízu.

Až k pěti změnám v základní sestavě sáhl posledními výkony rozhněvaný manažer Ancelotti. Mimo úvodní jedenáctku se ocitli zraněný Mina, Baines, Walcott, Sigurdsson, Gordon a naopak od první minuty vyběhli na hřiště uzdravení Holgate, Gomes a dále Coleman, Iwobi, Bernard.

Domácí zahájili utkání celkem slibně, do zakončení se dral zejména Calvert-Lewin, branku ale ohrozil až Bernard, jehož nepovedený centr skončil na břevně.

Mason Holgate se vrátil do sestavy po dvouzápasové absenci zaviněné svalovými problémy. Na trávníku ale dnes vydržel pouhých 16 minut, než ho opět vyřadilo zranění. Druhé vystoupení v Premier League tak spadlo do klína 18letému Branthwaitovi.

Slibný úvod Evertonu vydržel pouze do první přestávky na pití. Posléze, přibližně od 25. minuty, hra ustrnula ve festival nudy a šedi. Hosté bojující o záchranu sice ve druhém poločase přidali na aktivitě, ale na nebezpečnější šanci to dlouho nestačilo.

Nakonec se ale přece jenom dočkali. Když to nešlo ze hry, prosadili se po standardní situaci. V 72. minutě Hourihane šikovně zakroutil míč a Konsa akrobatickou tečí překonal Pickforda – 0:1.

Ancelotti reagoval střídáními a jeho ovečky nakonec (překvapivě) přepnuly na vyšší level. V poslední patnáctiminutovce se až s nebývalým apetitem vrhly do útočení, nejprve po Gomesově individuální akci minul Calvert-Lewin, další Portugalcovu nabídku už ale využil hlavičkující Walcott a stanovil konečné skóre zápasu – 1:1.

Po podprůměrném utkání zůstává Aston Villa těžce zabřednuta v sestupovém pásmu a Everton se loučí s vidinou umístění v první polovině tabulky. Ve zbývajících dvou zápasech bude vlastně rád, když udrží slabé 11. místo. Jen pro připomenutí – pád o každou příčku znamená přibližně o 2,5 milionu liber méně na odměnách za umístění.

Z pozitivního hlediska ale třeba vypíchnout vyzrálý výkon mladičkého stopera Jarrada Branthwaita a fakt, že po dalším zlém zápase se bude Brandsovi a Ancelottimu snadno oddělovat zrno od plév před blížícím se začátkem přestupového období.

Branky: 78. Theo Walcott – 72. Ezri Konsa

ŽK: 56. Lucas Digne, 61. Richarlison – 71. Ahmed Elmohamady

Everton: Jordan Pickford, Séamus Coleman, Michael Keane, Mason Holgate (16. Jarrad Branthwaite), Lucas Digne, Alex Iwobi (62. Theo Walcott), Tom Davies (73. Gylfi Sigurdsson), André Gomes, Bernard (62. Anthony Gordon), Dominic Calvert-Lewin, Richarlison (73. Moise Kean)

Aston Villa: Pepe Reina, Ezri Konsa, Tyrone Mings, Matt Targett, Ahmed Elmohamady, John McGinn, Douglas Luiz, Conor Hourihane, Trézéguet (64. Anwar El Ghazi), Jack Grealish, Mbwana Samatta (64. Keinan Davis)

Rozhodčí: Anthony Taylor

Bez diváků