Preview: Sheffield United – Everton

19/07/2020 5 Od Riči

Pondělní večer má na stařičkém stadionu Bramall Lane rezervován souboj hladového nováčka bojujícího o evropského poháry se znuděným ligovým štamgastem dohrávajícím sezónu z povinnosti.

Sheffield United prožívá bezesporu snovou sezónu, kterou hodlá v cílové rovince vyšperkovat o kvalifikaci do Evropských pohárů. Nováček, jemuž loni po postupu mnozí předpovídali brzký návrat do druhé ligy, udivil anglickou smetánku a dvě kola před koncem sezóny si brousí zuby na šesté, případné sedmé místo, které rovněž může zaručit výlety přes Lamanšský průliv.

Chris Wilder, 52letý manažer Blades, zaslouženě sklízí chválu. Tradičního anglického celku se ujal v roce 2016 a během čtyř let ho z třetí ligy vytáhl na místa, kde by se rád nacházel Everton. A to Wilder ani nemusel utrácet stamiliony liber za průměrné hráče.

Jestliže na Bramall Lane budou hodnotit letošní ročník jako úspěšný, v Goodison Parku bude (opět pro jednou) převládat zklamání. Toffees na podzim paběrkovali se sestupovými příčky, a tak logicky vyměnili manažera. Zkušený lodivod Carlo Ancelotti tým rychle dovedl k zachráně, od vytoužené Evropy ho ale dělí míle.

Situace se dokonce stala natolik žinantní, že Evertonu hrozí nejhorší ligové umístění od sezóny 2003/04, kdy skončil sedmnáctý. Toffees v aktuálně rozehraném 37. kole spadli až na 12. pozici.

Kde hledat příčiny současné krize? Těžko je lze jednoznačně určitě, spíše se jedná o nahromadění několika problémů. Laxní přístup, absence sebevědomí, nekvalitní hráči, zranění či hledání ideální stylu hry. Naděje na zlepšení v následující sezóně je sice legitimní, ale důstojné dohrání aktuálního ročníku by mělo představovat minimální cíl  – což se bohužel neděje.

Chris Wilder po čtvrtečním prohře 0:2 v Leicesteru přímo zuřil, v pozápasových rozhovorech své hráče nešetřil, bude tedy zajímavé sledovat jejich odezvu v pondělním utkání. Na domácí půdě jsou ale Blades v červenci neomylní, postupně porazili Tottenham, Wolverhampton a Chelsea.

Zatímco domácím chybí pouze dva zranění útočníci Luke Freeman a Leon Clarke, marodka Evertonu je početnější. K dlouhodobým absentérům Gbaminovi a Tosunovi se do konce sezóny přidali Mina, Holgate a Delph. Debut v Premier League tak čeká 18letého stopera Jarrada Branthwaitea, který jako střídající zasáhl do posledních dvou kol. Ancelotti rovněž připustil šanci pro sporadicky využívaného mladého útočníka Moise Keana.

Co: Sheffield United FC – Everton FC, 37. kolo Premier League
Kdy: 20. 07. 2020 od 19:00 SEČ
Kde: Bramall Lane, Sheffield (kapacita: 32 050)
Hlavní rozhodčí: Stuart Attwell
VAR rozhodčí: Martin Atkinson
Živý přenos Premier Sport: Ano, od 18:55