Preview: Everton – Bournemouth

25/07/2020 2 Od Javor

Poslední zvonění obstará souboj proti kandidátovi sestupu. A tak čeká Everton zajímavé dilema. Chce i v příštím roce jet do Bournemouthu, kam to má 850 kilometrů? Pokud ne, hodilo by se bodovat. To by znamenalo sestup Cherries.

Takže si pojďme projít sestupovou matematiku. Již nějaký ten den je jasné, že poslední skončí Norwich. Kanárkům nepomohl ani nejpřekvapivější výsledek ligové sezóny, když na podzim slavně zvítězili doma nad Manchesterem City 3:2. Předposlední je právě Bournemouth. Má 31 bodů a kategorický imperativ je jasný – výhra! Když se to nepovede, tak mávají Třešně šátečkem na rozloučenou. Třetí od konce, tedy osmnáctý, je Watford.

Ten končí na Arsenalu, který předvedl opravdu mimořádně špatnou ligovou sezónu. Vždyť před ním mohou skončit i Sheffield United a Burnley. Ale Kanonýři se pod exEvertonianem Artetou zvedli, prošli do finále Anglického poháru a jistě nechtějí prohrát. Watford má o tři body více než Bournemouth.

Posledním kandidátem sestupu je Aston Villa. Ta má bodů stejně jako Watford, 34 – a o branku lepší skóre. Tým kolem Grealishe končí na hřišti již zachráněného West Hamu. Konvenční logika napovídá, že Bournemouth sestoupí a Watford hraje proti Aston Ville na dálku o záchranu, ale je to kulaté….

Spousta fandů Evertonu si už přeje, aby sezóna skončila. To se jim splní brzy, zítra je poslední kolo. Manažer Ancelotti chtěl už v pondělí nasadit Moiseho Keana, ale toho vyřadilo zranění kotníku, které ale nebylo vážné, útočník s copánky je již v plném tréninku a osobně čekám jeho zařazení do základní sestavy.

Jinak je seznam zraněných stejný jako v pondělí – Holgate a Mina za obranu, resp. za její střed a Delph s Gbaminem za obrannou část zálohy. Nejspíš tak bude na stoperu v základní sestavě pokračovat osmnáctiletý Branthwaite, kterého Ancelotti na páteční předzápasové tiskové konferenci výslovně pochválil.

Hostům se vrací krajní obránce Smith, důležitý stoper Aké má zraněné tříslo, ale je to malé zranění a minimálně na lavičku by měl usednout. Manažer Howe se dle vlastních slov soustředí pouze na vítězství, což je celkem logické. Ale ani jeden tým se nemůže pochlubit kdovíjakou formou, Everton má z posledních pěti zápasů stejný počet bodů a Bournemouth ještě o bod méně.

Co: Everton FC – AFC Bournemouth, 38. kolo Premier League
Kdy: 26. 7. 2020 od 17:00
TV: Ne, ani záznam
Rozhodčí: Chris Kavanagh – Daniel Cook, Sian Masseyová-Ellisová Čtvrtý rozhodčí: Geoff Eltringham
Videorozhodčí: Graham Scott Asistent videorozhodčího: Mark Scholes Náhradní rozhodčí: Shaun Hudson