Klobouky dolů, Baines končí

26/07/2020 10 Od Javor

Leighton Baines, dlouholetý levý obránce Evertonu, se rozhodl ukončit kariéru. Sice v posledních dvou sezónách toho už moc neodehrál, ale i tak končí důležitý hráč kádru a nepochybně klubová legenda.

Rodák z Kirkby hrál ve své kariéře za dva kluby – kromě Evertonu si zahrál i za Wigan. S Latics postoupil v roce 2005 do Premier League a o rok později odehrál celé finále Ligového poháru proti Manchesteru United. V něm jiný odchovanec Evertonu, Wayne Rooney, přispěl dvěma brankami k výhře 4:0. V žákovských a dorosteneckých kategoriích ale hrál za Everton a do něj se také v roce 2007 vrátil. Zde strávil 13 let a také si v jeho modrém dresu zahrál dnes posledních 20 minut v posledním utkání své profi kariéry. Obzvláště pod Davidem Moyesem býval velmi účinně používán směrem dopředu a jednu dobu hrával spíše levého záložníka než levého obránce. Ve své době patřila jeho spolupráce se Stevenem Pienaarem na levé straně k nejlepším v lize. Levý obránce se skvělou kopací technikou býval spolehlivě gólovým zahrávačem standardních situací a dosud drží rekord z obránců v počtu přihrávek na gól v Premier League. Jeho celková klubová gólová bilance je 43 branek v 583 zápasech. V reprezentaci vsítil pouze jednou, proti Moldávii, celkem odehrál 30 zápasů.

Až ve Wiganu začal hrát obránce, předtím hrával v záloze a v útoku. Když byl manažerem Evertonu Roberto Martínez, tak veřejně zauvažoval nad posunutím Bainese na pozici bránícího záložníka. Ale zůstalo jen u úvahy, samotný Baines byl pro. Celkem dobrý kytarista má s manželkou Rachel tři děti a jeho hudební vkus je výrazně posunutý směrem ke kytarovkám. Ale třeba jako jeden z prvních upozornil na Lanu Del Reyovou.

(foto zdroj: dailymail.co.uk)