LC Preview: Everton – Salford City

16/09/2020 12 Od Fip

Tento týden je na programu 2. kolo Ligového poháru zvaného Carabao Cup, co do významu druhé soutěže vyřazovacího typu v Anglii. Evertonu tato trofej stále chybí, honbu za slávou letos začne proti Salford City.

Ligový pohár je považován za nejméně prestižní z hlavních fotbalových soutěží v Anglii, přesto, z posledních 20 ročníků slavily úspěch týmy tzv. TOP6 hned šestnáctkrát. Od roku 1960, kdy se soutěž začala hrát, se Everton zúčastnil 53krát, vynechal „telecí“ ročníky 61/62-66/67 a 70/71. Dvakrát to Toffees dotáhli do finále, třikrát skončili v semifinále a ve čtvrtfinále se zastavili čtyřikrát. V první ročníku 1960/1961 vypadl Everton ve čtvrtfinále se Shrewsbury (tehdy třetiligovým týmem), poslední čtvrtfinále proběhlo loni s Leicesterem. Semifinále bylo konečná v sezóně 2015/16,  evertonské finále je už dosti vousaté, je ze sezóny 1983/84. Takže žádná velká sláva na soutěž, kde začínáme ve druhém, třetím kole a posledních 8 týmů hraje kolo páté.

Letos poprvé se vítěz, pokud opět nebude mít ambice na Ligu mistrů, kvalifikuje do prvního ročníku nové UEFA Europa Conference League, tedy evropské pohárové soutěže 3. jakosti. Další změnou je také upuštění od dvoukolového pravidla pro semifinále. Šance na trofej se tak zdánlivě zvyšuje.

Los pro druhé kolo ročník 2020/21 určil za soupeře Salford City. Klub z oblasti „Velkého Manchesteru“ vznikl až v roce 1940 jako Salford Central. Název se několikrát změnil, přes Amateurs, odkud vznikla klubová přezdívka The Ammies, až po nynější, pod který je klub znám od roku 1990. Pár let předtím, psal se rok 1980, se klub stal poloprofesionální a nastoupil do ligy na 11. úrovni fotbalové pyramidy. Od té doby Salford pozvolna stoupá vzhůru.

Přelom nastal na začátku 2014, kdy se klubu z poloviny ujal singapurský podnikatel Peter Lim (současně majitel klubu Valencia CF) a skupina říkající si „Class of 92“, vytvořená 6 (původně bez Beckhama) bývalými hráči, mezi nimi i bývalý kapitán Evertonu Phil Neville. Úspěch se dostavil velmi rychle, od převzetí klub postoupil čtyřikrát. V mezičase se do záhuby propadla kolébka Nevilleů, Bury FC, podobnému osudu unikl jen o vlásek další tradiční místní klub Bolton Wanderers. Aby byla přehlídka klubů úplnější, zbývá doplnit, že na cestě vzhůru se Ammies potkali s dalším nováčkem v anglickém fotbalu –  FC United of Manchester. Jde o tým založený nespokojenými fanoušky největšího klubu z Manchesteru.

Salfordští to ale dotáhli dál, i když se teprve od roku 2017 stali plně profesionálním klubem. V květnu 2019 uspěli v play-off National league a dostali se do League 2. Stali se tak členy EFL a díky tomu měli první šanci zúčastnit se League Cup. První soupeř byl pro Salford City příliš silný oříšek, s druholigovým Leeds United prohráli 0-3, ale letos už přes první kolo prošli, postoupili přes rovněž tým z Champioship, Rotherham United a to po výsledku 1-1 naklonili vítězství na svou stranu v penaltovém rozstřelu 4-2.

Tým hraje své zápasy na stánku Peninsula Stadium, dříve známém jako Moor Lane, kam se vejde něco málo přes 5000 fanoušků, průměrná návštěva v L2 byla však poloviční. Nové logo vzniklo v roce 2014, připomíná znak mladoboleslavského hokeje, posuďte sami.

Současný kádr obsahuje několik známých jmen. V létě odešla ofenzivní opora Adam Rooney, který za 2 roky v týmu z Peninsula stadium nastřílel 29 branek. Naopak do branky tým získal Václava Hladkého, bývalý brankář Liberce přišel po štaci ve skotském St.Mirrenu. Trénovat jej brankářský kouč Carlo Nash, který se mihl v Evertonu v sezóně 2009/10. Podobně jako on má na kontě jeden zápas za Toffees i Alex Denny, který prošel naší akademií a má stále jen 20 let. Tím ale propojení na Everton nekončí, protože v kádru je i dlouholetý marod, promiňte, záložník Darron Gibson, který v letech 2012 až 2017 odehrál za Everton 69 zápasů, při tom se 2krát trefil do branky.

Tipuji, že ambice klubu v letošní League Two budou vyšší než letošní 11. místo, přeci jen má klub silnější zázemí než ostatní, Covidem zmožení soutěží, pro něž je převážným zdrojem financí peníze ze vstupného. V tom jsou si oba dnešní soupeři tedy podobní.

Těžko odhadovat, kdo se postaví na hřiště za Everton. Všeobecně se předpokládá, že to bude zcela jiná sestava, než která rozcupovala v neděli Spurs. Kdo to ale opravdu bude, je nejasné, už jen v brance; Lössl o víkendu chyběl a nejsem si jistý, zda dostane Virginia důvěru. V obraně se nabízí mladí Kenny, Nkounkou, Branthwaite, možná Gibson. Záloha je opravdu nyní přelidněná, kdo bude hrát a kdo se chystá na odchod, kdo to ví? V útoku by se mohl představit Moise Kean, nové tváře snad dostanou odpočinek.

Dnešní zápas se hraje od 21:15 SEČ v Goodison Parku, ale opět bez diváků. Pískat bude Marc Edwards se zkušenostmi spíše z nižších soutěží. Vítěz se může těšit v dalším kole na Fleetwood, který zatím prošel přes Wigan (3-2) a Port Vale (2-1). 3. kolo je na programu okolo 21. září 2020.

Co: Everton FC – Salford City FC, 2. kolo Ligový pohár
Kdy: 16. 09. 2020 od 21:15 SEČ
Kde: Goodison Park – Goodison Rd, Liverpool L4 4EL (bez diváků)
Hlavní rozhodčí: Marc Edwards Asistenti: Simon Benett, James Mainwaring