LC: Everton – Salford City 3:0

17/09/2020 6 Od Fip

Toffees vstoupili do Ligového poháru hladkou výhrou 3:0 na čtvrtiligovým Salfordem. Jediným přeživším ve změněné sestavě byl Michael Keane a byl to on, kdo otevřel skóre. Později se přidali Sigurdsson a Moise Kean z penalty. Fleetwoode, teš se!

V základní jedenáctce se poprvé objevili Virginia (kde je Lössl) a Nkounkou, pro kterého to byl soutěžní debut. Ve středu zálohy měl tvořit Bernard, branky měl obstarat na hrotu osamocený Moise Kean. V první šanci se objevil Walcott, který v piruetě hlavičkoval nad bránu. Silnou hru hlavou potvrdil už v 8. minutě Michael Keane, když si bez velkého odporu naběhl na Gylfiho roh – 1:0. Virginia neměl po celý zápas skoro moc práce, střelu Towella se střední vzdálenosti jistě uvítal. Do dalších šancí se následně dostávali skoro všichni modří hráči na hřišti : Davies křížnou střelou, Nkounkou drze z úhlu, Kean hlavou po dlouhém míči, Gordon kroucenou střelou, ale nikdo z nich nemířil přesně.

V polovině poločasu se u půlící čáry sesula k zemi polovina naší z obranné dvojice – celý Jarrad Branthwaite. Krátce před tím špatně došlápl a odnesl to kotník nebo achilovka. Každopádně Evertonu vypadl další střední obránce a začínají nám docházet. Na hřiště a na střed musel Lucas Digne, upřímně jsem mu to nezáviděl. Poločas pak zakončil dalším slibným pokusem Bernard, proti jeho střele se ale vymrštil [Vaglaf Hlatky].

V druhé půli nenechali Toffees nic náhodě a do soupeře, kterého od nich aktuálně dělí 68 míst, se pořádně zakousli. Gylfiho další pěkný centr dokázl nasměrovat jen do břevna Kean. Bernard z druhé vlny málem zlomil tyčku za brankou. Dopředu valící se Nkounkou pak vyzval Walcotta, ale ten na jeho pas nedosáhl. Postupem času už soupeři docházeli síly, čehož po Gordonově výzvě využil nenuceně Gyfi Sigurdsson – 2:0.

Možná až příliš nonšalantní pak byl Walcott, když nechal vyniknout brankáře Hladkého.O tyč se otřela další Gylfiho rána, parádní rána Gordona rozezvoněla druhou tyč. Moise a Anthony pak krotili balon ve vápně tak dlouho, až se kopala penalta. Tu si překvapivě zabral pro sebe Kean s přehledem zakončil ranou doprostřed – 3:0. Výše jmenovaní pak  zasáhli rám branky v rychlém sledu za sebou, tyč za Hladkým tedy v mikrosouboji porazila jeho břevno 3:2.

Everton prokázal pohodu, na branku vystřelil 32krát. Nebyl to rovnocenný duel, ale i v poháru jsou často těžké zápasy i proti týmům v krizi ze spodnějších pater než kam se vyškrábal Salford. Niels Nkounkou se toho opravdu nebojí, často se vysouval daleko před Bernarda a dobře doplňoval Gordona. Moise Kean se dlouho nemohl prosadit, chvílemi nevolil nejlepší místa, kde by ho mohli najít spoluhráči přihrávkou. Také mu chybí větší sebedůvěra, jakou zvykl mít v souboji jeden na jednoho v Itálii. Jakožto skromnější fanoušek jsem byl spokojen i s výkony Kennyho, Daviesa a Sigurdssona, častými terči kritiky. Navíc jsme úplně vymazali čvrthodiny hrajícího Gibsona, takže můžeme směle dál.

Sestřih: Everton TV

Branky: 8′ Keane, 74′ Sigurdsson, 87′ Kean (penalta)

Žluté karty: 58′ Turnbull, 67′ Thomas-Assante

Everton FC: Virginia – Kenny, Keane, Branthwaite (24′ Digne), Nkounkou – Gordon, Davies, Sigurdsson, Bernard, Walcott – Kean.

Salford City: Hladký – Threkeld (74′ Gibson), Eastham, Turnbull, Touray – Towell, Lowe, Hunter – Wilson (61′ Andrade), Henderson, Thomas-Asante (74′ Elliott).

Rozhodčí: Marc Edwards Bez diváků